Κοσμος

H πρώην γυναίκα του Μπέζος δώρισε βίλες αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων

«Θα δωρίζω μέχρι να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μακένζι Σκοτ: Δώρισε βίλες αξίας 55 εκατ. δολαρίων. 

Τον περασμένο μήνα, το California Community Foundation (CCF), ένας μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός, ανακοίνωσε ότι Mακένζι Σκοτ η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος 52 ετών, δώρισε δύο μονοκατοικίες αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώην ζευγάρι αγόρασε το πρώτο σπίτι το 2007 για 24,45 εκατομμύρια δολάρια ενώ το δεύτερο αγοράστηκε το 2017 έναντι 12,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μακένζι Σκοτ ήταν παντρεμένη με τον Τζεφ Μπέζος από το 1993 έως το 2019 - οπότε το National Enquirer αποκάλυψε την παράλληλη σχέση του συζύγου και πατέρα των τεσσάρων παιδιών της με τη Λορίν Σάντσες, μία πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια. Ο διακανονισμός του διαζυγίου τους προέβλεπε πως θα λάμβανε 35,6 δισ. δολάρια σε μετοχές της Amazon: η περιουσία της αυξήθηκε λοιπόν στη διάρκεια της πανδημίας κατά 29,7 δισ., φτάνοντας τα 65,7 δισεκατομμύρια. Τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο, η Σκοτ - που είχε προσχωρήσει προ πανδημίας στη Living Pledge - αποκάλυψε πως είχε δωρίσει 1,7 δισ. σε 116 φιλανθρωπικές οργανώσεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου πως η προσωπική περιουσία του οποιουδήποτε είναι προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας και κοινωνικών δομών που παρουσιάζουν ευκαιρίες σε κάποιους και εμπόδια σε αναρίθμητους άλλους», είχε δηλώσει τότε, υποσχόμενη να συνεχίσει να δωρίζει «μέχρι να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο».

Συνολικά, από το 2019, όταν η Σκοτ εντάχθηκε στο «Giving Pledge», που πρόκειται για μία πρωτοβουλία για δέσμευση συνεισφοράς στην κοινωνία, το ποσό έχει ανέλθει στα περίπου 12,4 δισ. δολάρια σε 1.257 δωρεές.

Κόρη ενός οικονομικού συμβούλου και μιας νοικοκυράς, μεγαλωμένη στο Σαν Φρανσίσκο, η Σκοτ υπήρξε μαθήτρια της σπουδαίας Τόρι Μόρισον στο Πρίνστον - και ο μόνος λόγος που έπιασε δουλειά στα 23 της στο hedge fund όπου γνωρίστηκε με τον Μπέζος ήταν για να στηρίξει οικονομικά το συγγραφικό της πάθος. Το προφίλ της ως συγγραφέως στην Amazon αναφέρει πως «έχει κάνει ποικίλες δουλειές, μεταξύ άλλων ως λαντζέρισσα, σερβιτόρα, πωλήτρια ρούχων, ταμίας σε ντελικατέσεν, υπεύθυνη υποδοχής σε εστιατόριο, επιτηρήτρια σε βιβλιοθήκη, προγυμνάστρια, νταντά και βοηθός έρευνας για την Τόνι Μόρισον» - ούτε λέξη για τον γάμο της ή τον ρόλο που έπαιξε ώστε να δημιουργήσει ο Μπέζος τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων.