Κοσμος

Ο Πούτιν εκτιμά ότι η «Δύση υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία και δεν μπορεί να απομονώσει τη Ρωσία»

Την ίδια ώρα συνάντησε στο Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ τον επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Πούτιν: "Η Δύση αποτυγχάνει, το μέλλον βρίσκεται στην Ασία, είναι αδύνατον να απομονωθεί η Μόσχα"
Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕPA Pool

Ρωσία: Η Δύση ευθύνεται για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Πούτιν. 

Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια “επιθετική” απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο. “Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου, κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά“.

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία. «Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους», είπε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.

Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές. Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη. Είναι αδύνατον, είπε ο Πούτιν, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε. Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Πούτιν εξήρε σήμερα τις θετικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μιανμάρ, υποδεχόμενος τον επικεφαλής της χούντας της χώρας στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Η Μιανμάρ είναι ο αξιόπιστος και επί μακρόν εταίρος μας στην Νοτιοανατολική Ασία (...) Οι σχέσεις μας εξελίσσονται με θετικό τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

«Θα έλεγε κανείς ότι δεν είσαστε ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά ο ηγέτης του κόσμου, διότι ελέγχετε και οργανώνετε την σταθερότητα σε όλον τον κόσμο», σημείωσε από την πλευρά του ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου μεταφρασμένες στη ρωσική γλώσσα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τους φιλικά και ανοιχτά, αναφέρει παράλληλα η χούντα της Μιανμάρ σε ανακοίνωσή της.

Η επίσκεψη αυτή του επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ στη Ρωσία πραγματοποιείται έπειτα από μια προσέγγιση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν εντάσεις με τις δυτικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ