Κοσμος

Η Gazprom επιχειρεί να τρομάξει την Ευρώπη με ένα βίντεο - «O χειμώνας θα είναι μεγάλος»

Οι ρωσικές απειλές για το φυσικό αέριο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με ένα βίντεο η ρωσική Gazprom προειδοποιεί την Ευρώπη για έναν δύσκολο χειμώνα.

Με ένα βίντεο η ρωσική Gazprom θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη για το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου και για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Στο βίντεο ένας εργαζόμενος της Gazprom γυρίζει έναν διακόπτη. Στη συνέχεια εναλλάσσονται εικόνες από πόλεις σκεπασμένες με χιόνια και πάγο, υπό το άκουσμα ρωσικού τραγουδιού, που τιτλοφορείται «Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος».

Η Gazprom δημοσίευσε το εν λόγω βίντεο μετά την είδηση ότι δε θα «ανοίξει» τον αγωγό Nord Stream 1 για να ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς - όπως ανακοίνωσε - έχει λάβει προειδοποίηση από τις ρωσικές αρχές πως ο σταθμός συμπίεσης Πορτοβάγια, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Μάλιστα, με νεότερη ενημέρωση γινόταν γνωστό πως ο σταθμός Πορτοβάγια είναι πλέον «επικίνδυνη μονάδα παραγωγής» και δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Σημειώνεται ότι εχθές, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου αποτελούν απόρροια των κυρώσεων της Δύσης.

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» των ενεργειακών πόρων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή στην Ουκρανία.