Κοσμος

Ιταλία-Εκλογές: Τρίτη πολιτική δύναμη τα Πέντε Αστέρια στην πρόθεση ψήφου

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε
Ο πρόεδρος των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε © EPA / ANGELO CARCONI

Εκλογές στην Ιταλία: Η πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις - Ποιο είναι το τρίτο κόμμα - Οι διαφορές

Τρίτη πολιτική δύναμη στην Ιταλία εμφανίζονται τα Πέντε Αστέρια στην πρόθεση ψήφου σε νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Izi.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου, με ποσοστό 24,5%. Δεύτερο είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 21,8% και στην τρίτη θέση υπάρχει μια αλλαγή: τα Πέντε Αστέρια, με πρόεδρο τον Τζουζέπε Κόντε, «πείθουν» το 13% των ερωτηθέντων, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στη φάση αυτή δεν ξεπερνά το 12%. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστηρίζεται από το 8% του στατιστικού δείγματος και ο λεγόμενος «κεντρώος πόλος» των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι, το 5,2%.

Πράσινοι και Ιταλική Αριστερά εξασφαλίζουν το 4,5% της πρόθεσης ψήφου, το ριζοσπαστικό κίνημα «Περισσότερη Ευρώπη» το 2% και το κίνημα «Προσπάθεια Πολιτών» του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, το 0,6%.

Σε περίπτωση, τέλος, επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η απάντηση που δόθηκε από το 30% των ερωτηθέντων σχετικά με το ποιος πρέπει να κυβερνήσει, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ το 25,9% επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό χωρίς κομματική ταυτότητα και μόνον το 18,5% θα προτιμούσε μια συντηρητική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.

Συνολικά, πάντως, στη φάση αυτή η συντηρητική παράταξη εξασφαλίζει το 45,1% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η κεντροαριστερά και οι σύμμαχοί της βρίσκονται στο 28,9%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ