Κοσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιγράψει το σχέδιο για πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου

Tα σενάρια που εξετάζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Επιτροπή © ΕPA Pool

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Η Φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει το σχέδιο για πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε.

 «Η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Mechthild Wörsdörfer, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η βασική ιδέα του σχεδίου που φιλοδοξεί να παρουσιάσει η Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιβολή κατεπείγοντος φρένου στις τιμές του ρεύματος βραχυπρόθεσμα και η αλλαγή, μεσοπρόθεσμα, της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με τελικό στόχο την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αυτά τα καίρια μέτωπα ανοιχτά τα σενάρια που συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν ως πρώτη εναλλακτική την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι, ουσιαστικά, το μοντέλο που ήδη έχουν εφαρμόσει μονομερώς και κατ' εξαίρεση η Ισπανία και η Πορτογαλία και κρατά τις τιμές χονδρικής στις τιμές του ρεύματος των δυο χωρών στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα (χθες στα 202 ευρώ ανά MWH έναντι 600 με 700 ευρώ στην υπόλοιπη Ευρώπη). Ως βασικό μειονέκτημα όμως αυτού του σεναρίου προβάλλεται το ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να σημαίνουν περισσότερες εξαγωγές σε διασυνοριακές συνδέσεις με χώρες όπως η Γαλλία.

Παράλληλα, συζητείται η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών, την οποία φαίνεται να προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο περιορισμός της επιρροής του φυσικού αερίου στη διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος, η αυστηροποίηση των σχεδίων για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου που ήδη εφαρμόζονται σε αρκετές χώρες, το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία και ζητά εδώ και καιρό η Ιταλία, η αναδιάρθρωση της αγοράς αιολικής ενέργειας και ο διαχωρισμός της από εκείνη του φυσικού αερίου, και εν τέλει η αποσύνδεση της τιμής αερίου και ρεύματος στη βάση του μοντέλου που ήδη προωθεί η Βρετανία.

Μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που διαμορφώνεται εσωτερικά στην Ευρώπη ενόψει του έκτακτου συμβουλίου υπουργών θα υπάρξει δύο ημέρες πριν, στη συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη-μέλη. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη θα κινηθεί στο πλαίσιο προτάσεων που έχουν υποβάλει εδώ και μήνες οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται και σε επιστολή από την ομάδα Gas coordination group της Κομισιόν, στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην επιστολή αναφέρονται τόσο η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου όσο και ο προσωρινός μηχανισμός ανάκλησης των υπερεσόδων της εταιρείας παραγωγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ