Κοσμος

Η Σαουδική Αραβία κατάσχεσε 46 εκατομμύρια χάπια αμφεταμίνης κρυμμένα σε αλεύρι

Τι είναι το captagon

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην κατάσχεση - ρεκόρ 46 εκατομμυρίων χαπιών αμφεταμίνης προχώρησαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δηλώνουν ότι κατέσχεσαν 46 εκατομμύρια χάπια αμφεταμίνης που διακινήθηκαν λαθραία σε φορτίο αλεύρου - ρεκόρ για το βασίλειο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν το φορτίο καθώς έφτασε στο λιμάνι του Ριάντ και μεταφέρθηκε σε μια αποθήκη, δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Ελέγχου Ναρκωτικών. Έξι Σύριοι και δύο Πακιστανοί συνελήφθησαν σε επιδρομή στην αποθήκη. Η GDNC δεν παραδέχθηκε πως πρόκειται για αμφεταμίνη, αλλά η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη αγορά δισκίων με το λογότυπο captagon.

Το captagon - τυπικά ένα μείγμα αμφεταμίνης, καφεΐνης και διαφόρων πληρωτικών ουσιών - φέρεται να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ναρκωτικά μεταξύ των εύπορων νέων στον Κόλπο.

Σε άρθρο του Foreign Policy του 2021 αναφέρονται ερευνητές που αναφέρουν ότι "η πλήξη και οι κοινωνικοί περιορισμοί", καθώς και η εύκολη διαθεσιμότητα, οδηγούν στη χρήση του captagon στη Σαουδική Αραβία.

Το ναρκωτικό έχει επίσης καταναλωθεί από μαχητές στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι οποίοι λένε ότι αμβλύνει τον φόβο στο πεδίο της μάχης.

Το παγκόσμιο εμπόριο του captagon αυξάνεται ραγδαία και εκτιμάται ότι η αξία του ανήλθε πέρυσι σε 5,7 δισ. δολάρια (4,9 δισ. λίρες), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του New Lines Institute.