Κοσμος

O Όσκαρ Πιστόριους πιέζει για πρόωρη αποφυλάκιση

Οι διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσκαρ Πιστόριους: Ο Νοτιοαφρικανός πρώην Παραολυμπιονίκης επιδιώκει την πρόωρη αποφυλάκισή του.

Ο Όσκαρ Πιστόριους ετοιμάζεται να προσφύγει στο δικαστήριο για να αναγκάσει τις αρχές της Νότιας Αφρικής να διεξαγάγουν ακρόαση για την αποφυλάκισή του.

Ο πρώην χρυσός Παραολυμπιονίκης εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών για τη δολοφονία της κοπέλας του το 2013, καθώς πυροβόλησε και σκότωσε τη Ρίβα Στίνκαμπ μέσα από μια κλειδωμένη πόρτα τουαλέτας, ισχυριζόμενος ότι την παρεξήγησε για διαρρήκτη.

Τώρα επιδιώκει την πρόωρη αποφυλάκιση λόγω διαφωνίας σχετικά με το πότε ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του.

 Όσκαρ Πιστόριους - Οι αποφάσεις και τα αίτημά του

Μια σειρά από αμφισβητήσεις και αποφάσεις από το Ανώτατο Εφετείο (SCA) έχει οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το πότε τέθηκε σε ισχύ η ποινή του. Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι έχει ήδη εκτίσει αρκετό χρόνο στη φυλακή για να δικαιούται αποφυλάκιση υπό όρους, και ως εκ τούτου οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν εάν μπορεί να αποφυλακιστεί πρόωρα.

Το 2017, η SCA είπε ότι ο Πιστόριους θα έπρεπε να εκτίσει 13 χρόνια και πέντε μήνες για τη δολοφονία της Steenkamp - ανατρέποντας μια προηγούμενη, πιο ήπια ποινή έξι ετών για φόνο. Πέρυσι, το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι η τρέχουσα θητεία του έπρεπε να χρονολογηθεί από τον Οκτώβριο του 2014, όταν αρχικά είχε καταδικαστεί για μικρότερη κατηγορία ανθρωποκτονίας από υπαιτιότητα.

Ο Πιστόριους υποστηρίζει ότι έπρεπε να αποφυλακιστεί υπό όρους τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Θέλει το Ανώτατο Δικαστήριο του Γκαουτένγκ να διατάξει το συμβούλιο αποφυλάκισης και να συγκαλέσει ακρόαση για αυτόν. Εάν αυτό το αίτημα γίνει δεκτό, επιθυμεί η ακρόαση να γίνει εντός 30 ημερών.

Ωστόσο, η φυλακή Atteridgeville, όπου κρατείται, λέει ότι το εφετείο έχει εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών λέει επίσης ότι ζητά δικαστική απόφαση για να καθορίσει την ημερομηνία έναρξης της ποινής του.

Η δολοφονία του Steenkamp την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πριν από εννέα χρόνια συγκλόνισε τη χώρα. Στην τηλεοπτική δίκη, η οποία συγκέντρωσε εκατομμύρια στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο, ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε την κοπέλα του τέσσερις φορές επειδή νόμιζε ότι ένας διαρρήκτης είχε μπει στο σπίτι του στην Πρετόρια. Παρόλα αυτά, η επιτροπή εφέσεων διαπίστωσε ότι ο Πιστόριους θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι όποιος βρισκόταν πίσω από την πόρτα της τουαλέτας του και θα μπορούσε να πεθάνει, ειδικά λόγω της εκπαίδευσής του στα πυροβόλα όπλα.