Κοσμος

Πώς ένα podcast οδήγησε στην εξιχνίαση της δολοφονίας της Lynette Dawson 40 χρόνια μετά

Ένοχος ο σύζυγος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δολοφονία Lynette Dawson: Το χρονικό της δολοφονίας, η συμβολή του podcast και η καταδίκη του συζύγου από δικαστήριο της Αυστραλίας.

Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια εξιχνιάστηκε η δολοφονία της Lynette Dawson στην Αυστραλία. Ο σύζυγός της, ένας συνταξιούχος σήμερα εκπαιδευτικός, κρίθηκε και επίσημα ένοχος για το έγκλημα μετά από τα στοιχεία που έφερε στο φως ένα podcast, το οποίο έχουν ακούσει ήδη 30 εκατομμύρια πολίτες. 

«Το σύνολο των αποδείξεων δείχνει ότι η Lynette Dawson είναι νεκρή, ότι πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1982 ή περίπου εκείνο το διάστημα, και ότι δεν εγκατέλειψε οικειοθελώς το σπίτι της», είπε ο δικαστής εξαίροντας τη δουλειά του δημοσιογράφου. 

Ο Dawson υποστήριζε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην εξαφάνιση της συζύγου του, παρά έλεγε ότι τον εγκατέλειψε το 1982 αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά, μόλις 2 και 4 ετών. Αν και οι υποψίες είχαν πέσει πάνω του εδώ και χρόνια, νέα ενοχοποιητικά στοιχεία προέκυψαν από την κυκλοφορία του podcast «Teacher's Pet» από τον Αυστραλό ερευνητή δημοσιογράφο, Hedley Thomas, το 2018. Το podcast εξέτασε την αστυνομική έρευνα και συγκέντρωσε νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μαρτυρίας ότι ο Dawson είχε σεξουαλική επαφή με πρώην μαθήτριά του από το Γυμνάσιο, γνωστή ως JC, την οποία είχαν προσλάβει ως μπέιμπι σίτερ όταν εξαφανίστηκε η γυναίκα του.

Δολοφονία Lynette Dawson: Η θέση του δικαστή 40 χρόνια μετά το έγκλημα

Οι Dawsons γνωρίστηκαν όταν ήταν έφηβοι και αργότερα παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Ο Dawson είχε υποστηρίξει ότι η γυναίκα του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια και ότι της είχε μιλήσει εβδομάδες μετά την εξαφάνισή της. Αυτοί οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από τον δικαστή, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Dawson είχε αποκτήσει εμμονή με την έφηβη ερωμένη του και ότι δολοφόνησε τη σύζυγό του για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η σχέση.

Τα ευρήματα φαίνεται ότι ενισχύθηκαν από τα ψέματα που είπε ο Dawson μετά τη δολοφονία της συζύγου του. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς του Dawson ότι η γυναίκα εγκατέλειψε τον σύζυγο και τα παιδιά τους, για να εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη: «Η γυναίκα λάτρευε τα παιδιά της, ήταν ψυχολογικά σταθερή. Δεν πήρε ρούχα ή προσωπικά αντικείμενα μαζί της. Είχε κάνει σχέδια για το μέλλον». Ακόμη, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Lynette εθεάθη ζωντανή μετά τον Ιανουάριο του 1982, ή ότι είχε επικοινωνήσει με τον σύζυγό της. 

Δολοφονία Lynette Dawson: Πώς περιγράφει το έγκλημα το podcast

«Η Lyn και ο Chris Dawson μοιάζουν να έχουν τον τέλειο γάμο. Εκείνος, αστέρι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και πολύ αγαπητός καθηγητής γυμνασίου. Εκείνη, μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα. Μοιράζονταν ένα όμορφο σπίτι πάνω από τις βόρειες παραλίες του Σίδνεϊ. Αλλά όταν η Lyn εξαφανίζεται, σκοτεινά μυστικά θάβονται. Δεν είναι παραμύθι, αλλά μια δυσώδης ιστορία και μιας πιθανής δολοφονίας. Ο Αυστραλός δημοσιογράφος Χέντλεϊ Τόμας σκάβει βαθιά σε μια υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και 36 χρόνια, αποκαλύπτοντας νέα εντυπωσιακά στοιχεία, ανέφερε το κείμενο παρουσίασης του podcast 4 χρόνια πριν την καταδίκη του Dawson. 

Με πληροφορίες από Sky News και CNN