Κοσμος

Ζελένσκι σε Ρώσους: Φύγετε όσο είναι καιρός, πηγαίνετε σπίτι σας

Με φόντο την ουκρανική αντεπίθεση στην Χερσώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ/Μaxim Checsky

Β. Ζελένσκι: Καλεί τους Ρώσους να επιστρέψουν στη χώρα τους. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να διαφύγουν για να σωθούν, καθώς οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επίθεση κοντά στην πόλη Χερσώνα, λέγοντας ότι ο στρατός της Ουκρανίας ανακαταλαμβάνει το έδαφός της. 

Ο Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα αργά τη Δευτέρα, ορκίστηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα κυνηγήσουν τον ρωσικό στρατό μέχρι τα σύνορα. «Αν θέλουν να επιβιώσουν - είναι καιρός ο ρωσικός στρατός να φύγει μακριά. Πηγαίνετε στα σπίτια σας», είπε.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει χθες ότι ξεκίνησε την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της περιοχής αυτής στη νότια Ουκρανία, την οποία κατέλαβε η Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της στη χώρα τον Φεβρουάριο. Στόχος είναι η ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε 280.000 κατοίκους. Η περιφέρεια αυτή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς συνορεύει με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.

Χθες το βράδυ η Μόσχα υποστήριξε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

Παράλληλα με την κρίσιμη αναμέτρηση στον ουκρανικό Νότο συνεχίζεται η προσπάθεια των Ρώσων να σπάσουν την αντίσταση των Ουκρανών στο ανατολικό μέτωπο, καταλαμβάνοντας ολόκληρη τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς. Στην επαρχία Ντονέτσκ, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές κοντά στις πόλεις Μπαχμούτ, Σούμι, Γιακοβλίβκα, Ζάιτσεβο και Κοντέμα, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ πολιτών, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, αναχώρησαν από τη Βιέννη και αναμένονταν χθες το βράδυ στο Κίεβο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα επιθεωρήσουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στον Δνείπερο. Ο σταθμός, που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά των δύο εμπολέμων, με κίνδυνο να προκληθεί ένα καινούργιο Τσερνόμπιλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ