Κοσμος

Αλμα διαφάνειας στις ΗΠΑ - Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε κρατικές έρευνες και στοιχεία αποφάσισε ο Λευκός Οίκος

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
white-house
Λευκός Οίκος/©EPA/SHAWN THEW/ΑΡΧΕΙΟ

Με απόφαση του Τζο Μπάιντεν ο Λευκός Οίκος θα παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες σε κρατικές έρευνες και στοιχεία

Σήμερα, το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής πολιτικής για την άμεση και δωρεάν διάθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας που υποστηρίζεται από τους φορολογούμενους στο αμερικανικό κοινό. Σε ένα υπόμνημα προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τους οργανισμούς, η Alondra Nelson, επικεφαλής του OSTP, παρέδωσε οδηγίες προς τους οργανισμούς να επικαιροποιήσουν τις πολιτικές τους για τη δημόσια πρόσβαση το συντομότερο δυνατό, ώστε οι δημοσιεύσεις και η έρευνα που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους να είναι προσβάσιμες στο κοινό, χωρίς εμπάργκο ή κόστος. Όλοι οι οργανισμοί θα εφαρμόσουν πλήρως τις επικαιροποιημένες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του προαιρετικού 12μηνου εμπάργκο, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Αυτή η πολιτική θα αποφέρει πιθανώς σημαντικά οφέλη σε μια σειρά από βασικές προτεραιότητες για τον αμερικανικό λαό, από την περιβαλλοντική δικαιοσύνη έως τις ανακαλύψεις για τον καρκίνο και από τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που αλλάζουν τα δεδομένα έως την προστασία των πολιτικών ελευθεριών σε έναν αυτοματοποιημένο κόσμο.

Εδώ και χρόνια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει πολιτική βασισμένη στις καλύτερες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις και να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο αμερικανικός λαός θα έχει πρόσβαση στα πορίσματα αυτής της έρευνας.

«Αυτή τη στιγμή, εργάζεσαι για χρόνια για να καταλήξεις σε μια σημαντική ανακάλυψη, και αν τα καταφέρεις, μπορείς να δημοσιεύσεις μια εργασία σε ένα από τα κορυφαία περιοδικά», δήλωσε ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν σε δηλώσεις του στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου το 2016.

«Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να πληρώσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια για να γίνει συνδρομητής σε ένα μόνο περιοδικό. Και εδώ είναι το κακό - το περιοδικό κατέχει τα δεδομένα για ένα χρόνο. Οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν κάθε χρόνο 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην έρευνα για τον καρκίνο, αλλά μόλις δημοσιευτεί, σχεδόν όλη αυτή η έρευνα που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους κάθεται πίσω από τοίχους. Πείτε μου πώς αυτό κινεί τη διαδικασία πιο γρήγορα». Η νέα καθοδήγηση για την πρόσβαση του κοινού αναπτύχθηκε με τη συμβολή πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόοδος σε μια σειρά από προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις.

«Όταν η έρευνα είναι ευρέως διαθέσιμη σε άλλους ερευνητές και στο κοινό, μπορεί να σώσει ζωές, να παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τα εργαλεία για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και να οδηγήσει σε πιο δίκαια αποτελέσματα σε κάθε τομέα της κοινωνίας», δήλωσε η Alondra Nelson, επικεφαλής του OSTP. «Ο αμερικανικός λαός χρηματοδοτεί ετησίως δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα αιχμής. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία καθυστέρηση ή εμπόδιο μεταξύ του αμερικανικού κοινού και των αποδόσεων των επενδύσεών του στην έρευνα».

Αυτή η επικαιροποίηση της πολιτικής βασίζεται στις ευρύτερες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διευρύνει το δυναμικό του αμερικανικού οικοσυστήματος καινοτομίας, εξισώνοντας τους όρους ανταγωνισμού για όλους τους Αμερικανούς καινοτόμους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη και την τεχνολογία. Αυτή η πολιτική καθοδήγηση θα τερματίσει το ισχύον προαιρετικό εμπάργκο που επιτρέπει στους επιστημονικούς εκδότες να θέτουν την έρευνα που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πίσω από ένα συνδρομητικό τείχος πληρωμών - το οποίο μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση για τους καινοτόμους για τους οποίους το τείχος πληρωμών αποτελεί εμπόδιο, ακόμη και να αποκλείσει την πρόσβαση των επιστημόνων και των ακαδημαϊκών τους ιδρυμάτων στα δικά τους ερευνητικά ευρήματα. Επιπλέον, οι οργανισμοί θα καταρτίσουν σχέδια για τη βελτίωση της διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της σαφούς γνωστοποίησης της συγγραφής, της χρηματοδότησης, των συνδέσεων και της κατάστασης ανάπτυξης της ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενης έρευνας - και θα συντονιστούν με το OSTP για να βοηθήσουν στη διασφάλιση της δίκαιης διάθεσης των αποτελεσμάτων και των δεδομένων της ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενης έρευνας.

Οι συνήγοροι, οι ερευνητές, οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, οι ηγέτες του Κογκρέσου και άλλοι ζητούν εδώ και καιρό μεγαλύτερη πρόσβαση του κοινού στα αποτελέσματα της ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενης έρευνας. Αυτή η επικαιροποίηση της πολιτικής αντικατοπτρίζει την εκτεταμένη δημόσια δέσμευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλο το οικοσύστημα των ερευνητικών δημοσιεύσεων σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ισότιμης πρόσβασης στα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά αποτελέσματα. Στις διαβουλεύσεις του OSTP συμμετείχαν μεγάλοι και μικροί επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί εκδότες, κερδοσκοπικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια, επιστημονικές εταιρείες και μέλη του κοινού.

Βραχυπρόθεσμα, οι οργανισμοί θα συνεργαστούν με το OSTP για την επικαιροποίηση των σχεδίων τους για τη δημόσια πρόσβαση και την κοινή χρήση δεδομένων έως τα μέσα του 2023. Το OSTP αναμένει ότι όλοι οι οργανισμοί θα έχουν εφαρμόσει πλήρως τις επικαιροποιημένες πολιτικές δημόσιας πρόσβασης μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό το χρονοδιάγραμμα παρέχει στους οργανισμούς, τους ερευνητές, τους εκδότες και τις επιστημονικές εταιρείες κάποια ευελιξία ως προς το πότε θα προσαρμοστούν στις νέες πολιτικές. Μακροπρόθεσμα, το OSTP θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να διασφαλίσει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δημόσιας πρόσβασης προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες και τις αναδυόμενες ανάγκες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.