Κοσμος

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν: Ελικόπτερο σώζει άνδρα από ορμητικά νερά - Πάνω από 1.000 νεκροί

Δείτε το βίντεο

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πακιστάν - Φονικές πλημμύρες: Η διάσωση νεαρού άνδρα με ελικόπτερο - Ο απολογισμός για 1.000 νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένων εκτάσεων.

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, με τις αρχές να εκτιμούν ότι ο απολογισμός θα είναι αυξημένος κατά δεκάδες μέσα στις επόμενες ώρες. Συγκλονιστικές εικόνες έχουν καταγραφεί σε βίντεο που βρίσκουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφεται η στιγμή που ελικόπτερο σώζει νεαρό άνδρα -κατά άλλες πληροφορίες ένα αγνοούμενο αγόρι- που είχε γραπωθεί σε σημείο γύρω από το οποίο τα ορμητικά νερά παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους. Όπως θα δείτε, το ελικόπτερο φτάνει αρκετά χαμηλά, ένας διασώστης προσπαθεί να βρει το χέρι του νεαρού, ο οποίος έχει τις δυνάμεις να ανέβει στη σχάρα και να μπει με ασφάλεια στο ελικόπτερο. 

Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο από τη διάσωση

Πακιστάν - Φονικές πλημμύρες:  Οι χειρότερες βροχοπτώσεις τα τελευταία 30 χρόνια - 1 στους 7 πολίτες καταγράφει ζημιές στην περιουσία του

Το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Τουλάχιστον 1.061 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν καταστραφεί αναρίθμητα σπίτια και ζωτικής σημασίας αγροτικές εκτάσεις.

Οι φετινές βροχές των μουσώνων που άρχισαν τον Ιούνιο είναι «άνευ προηγουμένου εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Σεχμπάζ Σαρίφ σε περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές του βορείου Πακιστάν και πρόσθεσε: «Οι πλημμύρες (που έχουν προκληθεί) είναι σαν ωκεανός, υπάρχει νερό παντού».

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας Πακιστανός στους επτά, έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες και σχεδόν ένα εκατομύριο σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού της εθνικής αρχής αντιμετώπισης καταστροφών (NDMA), τουλάχιστον 1.061 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της εποχής των μουσώνων τον Ιούνιο, με 28 να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να φθάσουν σε απομονωμένα χωριά σε ορεινές ζώνες στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, κάτι που σημαίνει ότι ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

«Βλέπουμε έναν ωκεανό νερού στον οποίο έχουν βυθιστεί ολόκληρες συνοικίες», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Σέρι Ρέχμαν, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το φαινόμενο «μουσώνα-τέρας της δεκαετίας. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν έρθει στην πόρτα μας».

Οι φετινές πλημμύρες στο Πακιστάν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 2010, μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας 2.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας είχε βυθιστεί στο νερό των βροχών των μουσώνων. Οι πακιστανικές αρχές αποδίδουν τις καταστροφικές αυτές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι το Πακιστάν υφίσταται τις συνέπειες ανεύθυνων περιβαλλοντικών πολιτικών σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πακιστάν - Φονικές πλημμύρες: Πάνω από 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί

Η NDMA (Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Καταστροφών) επεσήμανε ότι περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί, όπως και περισσότερα από 3.400 χιλιόμετρα δρόμων, ενώ 157 γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα νερά. Ο Ινδός ποταμός κινδυνεύει πλέον να υπερχειλίσει, καθώς σε αυτόν χύνονται τα νερά δεκάδων μικρότερων ποταμών και χειμάρρων που έχουν τις πηγές τους στα όρη του βόρειου Πακιστάν.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Σιντ βρίσκεται πλέον κάτω από το νερό, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των διασωστών που εργάζονται υπό την επίβλεψη του πακιστανικού στρατού. «Δεν υπάρχει ζώνη προσγείωσης ή διαθέσιμος τρόπος προσέγγισης (…) είναι δύσκολο για τους πιλότους μας να προσγειωθούν», δήλωσε αξιωματούχος του στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τα ελικόπτερα του στρατού επίσης δυσκολεύονται να συνδράμουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στο βόρειο Πακιστάν ή να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες, οι οποίες καθιστούν επικίνδυνες τις συνθήκες πτήσης.

Πολλοί χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει σε αυτή την περιοχή που είναι δημοφιλής και για τους τουρίστες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες κτίρια. Ανάμεσά τους ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων, που γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει ζητήσει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Ήδη στο Πακιστάν έχουν φτάσει πτήσεις από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μετά τις φονικές πλημμύρες

Με πληροφορίες από SKY NEWS και ΑΠΕ-ΜΠΕ