- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χιλή: Διχάζουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα
Το ισχύον σύνταγμα χρονολογείται από την εποχή Πινοσέτ
Χιλή: Επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του νέου Συντάγματος.
Υποστηρικτές και πολέμιοι του νέου Συντάγματος που προτείνεται στη Χιλή συγκρούστηκαν χθες Κυριακή στο κέντρο του Σαντιάγο, όπου συνέκλιναν δύο αντίπαλες πορείες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πορεία ποδηλατών που τάσσονται υπέρ του προτεινόμενου νέου θεμελιώδους νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε δημοψήφισμα την 4η Σεπτεμβρίου, έφθασαν στην Πλατεία Ιταλίας, το επίκεντρο των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον Οκτώβριο του 2019, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλους διαδηλωτές, κυρίως ανθρώπους που ήρθαν από την επαρχία, με άλογα και άμαξες, για να εναντιωθούν στο κείμενο.
Στην κυκλική κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ύβρεις, πέταξαν πέτρες και ορισμένοι ποδηλάτες δέχθηκαν χτυπήματα με ρόπαλα.
Σε βίντεο που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Χιλής, μια από τις άμαξες εικονίζεται να ανατρέπει ποδηλάτες εισβάλλοντας με καλπασμό του αλόγου στην πορεία υπέρ του προτεινόμενου Συντάγματος.
Τα επεισόδια καταγράφηκαν το τελευταίο σαββατοκύριακο της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, όταν δεκαπέντε από τα σχεδόν είκοσι εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής θα κληθούν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο Σύνταγμα. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι υποχρεωτική.
Αν το προτεινόμενο Σύνταγμα απορριφθεί, το ισχύον, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), κάποιες διατάξεις του οποίου έχουν αναθεωρηθεί μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, θα παραμείνει σε ισχύ.
Τον Μάρτιο 2022 η Συνέλευση, η οποία ήδη είχε λάβει πάνω από 1.200 προτάσεις και είχε ψηφίσει μέχρι τότε 84 άρθρα του σχεδίου Συντάγματος, έκανε χρήση της δυνατότητας τρίμηνης παράτασης των εργασιών της μέχρι τον Ιούλιο 2022, ενώ το δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος προσδιορίστηκε ήδη για τις 5 Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία συμβολική, διότι συμπίπτει με την επέτειο της ορκωμοσίας του Σαλβαντόρ Αλιέντε.
Η δημοκρατική διαδικασία θέσπισης νέου Συντάγματος στην Χιλή με την συμμετοχή των πολιτών και κύριο άξονα τα δύο δημοψηφίσματα –ένα αρχικό για να αποφασιστεί εάν θα αλλάξει το Σύνταγμα και με ποια διαδικασία και ένα τελικό για την έγκρισή του σχεδίου συντάγματος που θα καταρτιστεί- έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Το Κέντρο Λατινοαμερικανικών Σπουδών David Rockfeller του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο συγκρότησε ακαδημαϊκό φόρουμ για την παρακολούθηση της διαδικασίας του νέου Συντάγματος της Χιλής, αναφέρει ότι η εν λόγω διαδικασία παρακολουθείται στενά σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημοκρατική έξοδος από την κρίση την οποία προσφέρει είναι πιθανόν να μην περιοριστεί στα σύνορα της Χιλής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.