Κοσμος

Οργή ευρωβουλευτών της Γαλλίας για τα λύματα από τη Βρετανία που έφτασαν στις ακτές τους

Ευθύνεται εν μέρη το «συνδυαστικό» αποχετευτικό σύστημα των βρετανών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια προβλήτα κάτω από την οποία είχαν εκκενωθεί ακατέργαστα λύματα μετά από δυνατή βροχή στις 17 Αυγούστου 2022 στο Σίφορντ της Αγγλίας
Προβλήτα στη Βρετανία © DAN KITWOOD VIA GETTY IMAGES

Διαμαρτυρία Γαλλίας στην ΕΕ για λύματα που ρίχνει στη θάλασσα η Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη θαλάσσια ζωή στις γαλλικές ακτές αφού επιτρέπει να ρίχνονται ακατέργαστα λύματα στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα καταγγέλλουν τρεις Ευρωβουλευτές. Ήδη εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για 50 τουλάχιστον παραλίες της Βρετανίας και της Ουαλίας καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις έσπρωξαν μεγάλες ποσότητες λυμάτων στους ποταμούς και τις θάλασσες.

Οι Γάλλοι Ευρωβουλευτές κατηγορούν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι έχει παραμελήσει τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του μετά την έξοδο από την ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και το ψάρεμα. Μάλιστα σε σχετική επιστολή τους καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πολιτικά και νομικά μέτρα.

Βρετανικές εταιρείες παροχής νερού, αναφέρει πως επενδύουν πολλά χρήματα για να βρουν λύση στο πρόβλημα. Η Water UK, η οποία αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία νερού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι εταιρείες ύδρευσης συμφωνούν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση και επενδύουν περισσότερα από 3 δις £ για να βελτιώσουν τις υπερχειλίσεις ως μέρος ενός ευρύτερου εθνικού περιβαλλοντικού προγράμματος μεταξύ 2020 και 2025.

Σημειώνεται πως στην επιστολή τους οι τρεις Βουλευτές σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της ΕΕ, εντούτοις δεσμεύεται από συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για σεβασμό των κοινών θαλασσών και πως η παραβίαση τους θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την ευρωπαϊκή προσπάθεια σε σχέση με τα πρότυπα του νερού.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ένα συνδυασμένο σύστημα αποχέτευσης, επομένως τα λύματα από τις τουαλέτες μεταφέρονται στα έργα επεξεργασίας λυμάτων μέσω των ίδιων σωλήνων με το νερό της βροχής. Για να αποφευχθεί η πλημμύρα κατοικιών και δημόσιων χώρων μετά από έντονες βροχοπτώσεις, το σύστημα έχει σχεδιαστεί περιστασιακά για να υπερχειλίζει και να απορρίπτει ακατέργαστα λύματα σε ποτάμια και στη θάλασσα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ