Κοσμος

Ινδία: Αξιωματικοί απολύθηκαν αφού εκτόξευσαν κατά λάθος πύραυλο στο Πακιστάν

Οι δυο χώρες έχουν βαρύ πυρηνικό οπλοστάσιο και παρελθόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ινδία: Εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο στο Πακιστάν
Πύραυλος © ΕPA Pool

Ινδία: Απολύθηκαν οι αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας που εκτόξευσαν κατά λάθος πύραυλο στο Πακιστάν

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση απέλυσε τρεις αξιωματικούς για… κατά λάθος εκτόξευση πυραύλου στο Πακιστάν τον Μάρτιο, ένα περιστατικό που οι δύο πυρηνικά οπλισμένοι αντίπαλοι αντιμετώπισαν με ψυχραιμία, αφού δεν υπήρξαν θύματα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή λανθασμένων υπολογισμών από τους γείτονες, οι οποίοι έχουν διεξαγάγει τρεις πολέμους και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες μικρότερες ένοπλες συγκρούσεις, συνήθως για το διαφιλονικούμενο έδαφος του Κασμίρ.

Ο πύραυλος BrahMos -ένας πύραυλος κρουζ που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Ρωσία και την Ινδία- εκτοξεύθηκε στις 9 Μαρτίου, γεγονός που ώθησε το Πακιστάν να ζητήσει απαντήσεις από το Νέο Δελχί σχετικά με τους μηχανισμούς ασφαλείας που υπάρχουν για την αποτροπή τυχαίων εκτοξεύσεων.

«Ένα σώμα έρευνας, που συστάθηκε για να εξακριβώσει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της ευθύνης για το περιστατικό, διαπίστωσε ότι η απόκλιση από τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας από τρεις αξιωματικούς οδήγησε στην τυχαία εκτόξευση του πυραύλου», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία σε ανακοίνωσή της.

Είπε ότι η κυβέρνηση απέλυσε τους τρεις αξιωματικούς με άμεση ισχύ την Τρίτη.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου των Όπλων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το βεληνεκές του πυραύλου BrahMos είναι μεταξύ 300 χιλιομέτρων (186 μίλια) και 500 χιλιομέτρων (310 μίλια), γεγονός που τον καθιστά ικανό να πλήξει την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ από μια πλατφόρμα εκτόξευσης στη βόρεια Ινδία.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν τεταμένες σχέσεις λόγω της, αμφισβητούμενης, περιοχής του Κασμίρ που βρίσκεται ανάμεσά τους. Από την επίτευξη της ανεξαρτησίας τους ακόμη το 1947 οι δύο χώρες ερίζουν για την συγκεκριμένη περιοχή. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ