Κοσμος

Εμβληματικό πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ κλάπηκε από ξενοδοχείο στον Καναδά

To πρωτότυπο φαίνεται να αντικαταστάθηκε από αντίγραφο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Πορτρέτο του κλάπηκε από ξενοδοχείο στον Καναδά. 

Yπάλληλος στο ξενοδοχείο Château Laurier στην Οτάβα, παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το διάσημο πορτρέτο γνωστό ως «το λιοντάρι που βρυχάται», το οποίο τραβήχτηκε από τον καταξιωμένο Καναδο-Αρμένιο φωτογράφο πορτρέτων Γιουσούφ Καρς.

Η αλλαγή έγινε αντιληπτή όταν παρατηρήθηκε πως η κορνίζα της φωτογραφίας δεν ταίριαζε με τα υπόλοιπα πέντε πορτρέτα που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο και τα οποία είχε τραβήξει όλα ο Καρς.

Έπειτα από έρευνα και επικοινωνία με τον διαχειριστή της περιουσίας του Καρς, διαπιστώθηκε πως η αυθεντική, εμβληματική φωτογραφία που βρισκόταν στο ξενοδοχείο για 24 χρόνια, είχε αντικατασταθεί με κάποιο αντίγραφο, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πριν από πόσο καιρό έγινε αυτό.

Αυτή είναι μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του Τσόρτσιλ, την οποία τράβηξε ο Καρς, έπειτα από μία ομιλία του Τσόρτσιλ στο κοινοβούλιο του Καναδά το 1941. Ο φωτογράφος περίμενε τότε στην αίθουσα αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία να τραβήξει ένα πορτρέτο του Τσόρτσιλ καθώς και του Καναδού πρωθυπουργού, Μακένζι Κινγκ.

Από τότε το πορτρέτο αυτό του Βρετανού πρωθυπουργού έγινε διάσημο και μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε στο βρετανικό χαρτονόμισμα των πέντε λιρών το 2016.

«Προφανώς, αυτή η κλοπή σχεδιάστηκε πολύ προσεκτικά. Δεν ξέρω αν κάποιος μεγάλος θαυμαστής του Τσόρτσιλ ήθελε να κρεμάσει τη φωτογραφία στο σαλόνι του. Αλλά είναι επίσης πολύτιμη. Υπέθεσα ότι κλάπηκε για την αξία της», σχολίασε ο διαχειριστής της περιουσίας του Καρς.

Με πληροφορίες από Guardian.