Κοσμος

Η ταριχευμένη καρδιά του αυτοκράτορα Πέδρο Α' στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία

Για να γιορτάσει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας από την Πορτογαλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ταριχευμένη καρδιά του Πέδρο Α' του πρώτο αυτοκράτορα της Βραζιλίας
Η ταριχευμένη καρδιά του Πέδρο Α' του πρώτο αυτοκράτορα της Βραζιλίας © EPA

Η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα της Βραζιλίας, Πέδρο Α', μεταφέρεται στη Μπραζίλια για να γιορτάσει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας από την Πορτογαλία.

Στη Βραζιλία μεταφέρεται η ταριχευμένη καρδιά του πρώτου αυτοκράτορα της χώρας, Πέδρο Α' για τους εορτασμούς των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της. Η καρδιά, η οποία βρίσκεται διατηρημένη σε φιάλη γεμάτη φορμαλδεΰδη, μεταφέρεται με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Πορτογαλία.

Θα γίνει δεκτή με στρατιωτικές τιμές προτού εκτεθεί δημόσια στο υπουργείο Εξωτερικών. Η καρδιά θα επιστραφεί στην Πορτογαλία μετά την ημέρα ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.

Οι Πορτογάλοι αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως για τη μεταφορά του συντηρημένου οργάνου από την πόλη του Πόρτο για τους εορτασμούς της διακοσιοστής επετείου της Βραζιλίας.

Το όργανο μεταφέρεται με αεροπλάνο της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας συνοδευόμενο από τον δήμαρχο του Πόρτο, Rui Moreira. Η καρδιά, η οποία βρίσκεται διατηρημένη σε φιάλη γεμάτη με φορμαλδεΰδη, μεταφέρεται με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Πορτογαλία. Θα γίνει δεκτή με στρατιωτικές τιμές προτού εκτεθεί δημόσια στο υπουργείο Εξωτερικών. Η καρδιά θα επιστραφεί στην Πορτογαλία μετά την ημέρα ανεξαρτησίας της Βραζιλίας.

Οι Πορτογάλοι αξιωματούχοι έδωσαν το πράσινο φως για τη μεταφορά του συντηρημένου οργάνου από την πόλη του Πόρτο για τους εορτασμούς της διακοσιοστής επετείου της Βραζιλίας.

Το όργανο μεταφέρεται με αεροπλάνο της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας συνοδευόμενο από τον δήμαρχο του Πόρτο, Ρούι Μορέιρα.

Ο δήμαρχος Μορέιρα δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Πορτογαλία αφού θα έχει απολαύσει "τον θαυμασμό του λαού της Βραζιλίας".

"Η καρδιά θα γίνει δεκτή σαν αρχηγός κράτους, θα αντιμετωπιστεί σαν να ζούσε ακόμα ανάμεσά μας", δήλωσε ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας Alan Coelho de Séllos.

Θα υπάρξει κανονιοβολισμός, τιμητική φρουρά και πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

"Ο εθνικός ύμνος [θα παιχτεί] και ο ύμνος της ανεξαρτησίας, τον οποίο παρεμπιπτόντως συνέθεσε ο ίδιος ο Πέδρο Α', ο οποίος εκτός από αυτοκράτορας ήταν και καλός μουσικός στον ελεύθερο χρόνο του", δήλωσε ο κ. Séllos.

Ο Αυτοκράτορας γεννήθηκε το 1789 στη βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας, η οποία εκείνη την εποχή κυβερνούσε και τη Βραζιλία. Η οικογένεια κατέφυγε στην τότε πορτογαλική αποικία για να αποφύγει την εισβολή του στρατού του Ναπολέοντα.

Όταν ο πατέρας του, ο βασιλιάς Ιωάννης ΣΤ΄, επέστρεψε στην Πορτογαλία το 1821, άφησε τον 22χρονο να κυβερνήσει τη Βραζιλία ως αντιβασιλέας.

Ένα χρόνο αργότερα, ο νεαρός αντιβασιλέας αψήφησε το πορτογαλικό κοινοβούλιο, το οποίο ήθελε να διατηρήσει τη Βραζιλία ως αποικία, και απέρριψε την απαίτησή του να επιστρέψει στη χώρα του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1822 εξέδωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας και λίγο αργότερα στέφθηκε αυτοκράτορας.

Επέστρεψε στην Πορτογαλία για να αγωνιστεί για το δικαίωμα της κόρης του να προσχωρήσει στον πορτογαλικό θρόνο και πέθανε σε ηλικία 35 ετών από φυματίωση.

Στο νεκροκρέβατό του, ο μονάρχης ζήτησε να αφαιρεθεί η καρδιά του από το σώμα του και να μεταφερθεί στην πόλη του Πόρτο, όπου φυλάσσεται σε βωμό στην εκκλησία της Παναγίας της Λάπα.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στη Βραζιλία το 1972 με αφορμή την 150ή επέτειο της ανεξαρτησίας του και φυλάσσεται σε κρύπτη στο Σάο Πάολο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ