Κοσμος

Σελήνη: Πού θα πάνε οι αστροναύτες της NASA - Οι 13 υποψήφιες περιοχές (βίντεο)

Η αποστολή Artemis ΙΙΙ και το ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η NASA ετοιμάζεται να στείλει αστροναύτες της στη Σελήνη, οι οποίοι θα αναζητήσουν σεληνιακό πάγο στη σκοτεινή πλευρά της.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 αστροναύτες της NASA θα έχουν πατήσει το πόδι τους στη Σελήνη. Η NASA έχει κυκλώσει το νότιο πόλο του Φεγγαριού και στη δημοσιότητα έδωσε τις 13 υποψήφιες περιοχές για την προσελήνωση που σχεδιάζεται να γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή με αστροναύτες θα γίνει με το Artemis III. Θα προηγηθούν οι αποστολές Artemis I και Artemis II που θα προετοιμάσουν το έδαφος.

Ειδικότερα, στόχος του Artemis I είναι να γίνει μια δοκιμή του νέου, γιγαντιαίου πυραύλου της NASA, του SLS (αυτή θα είναι η πρώτη πτήση του) και της κάψουλας «Ωρίων» στην κορυφή του. 

Η εκτόξευση θα γίνει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Η κάψουλα θα φτάσει στη Σελήνη όπου θα τεθεί σε τροχιά προτού να επιστρέψει στη Γη. Ανάλογα με την οριστική ημερομηνία της εκτόξευσης, η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες.

Ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης - Τι αναζητούν οι αστροναύτες της NASA

Σημειώνεται ότι οι κρατήρες κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, στους οποίους σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες η NASA, είναι διαρκώς στο σκοτάδι. Η θερμοκρασία είναι μονίμως στους -160 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον.

Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν να εντοπιστεί νερό σε μορφή πάγου. Ο σεληνιακός πάγος θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά σε διαστημικές αποστολές που θα ξεκινούν από μια βάση στην επιφάνεια της Σελήνης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντληθεί οξυγόνο και υδρογόνο.

Σύμφωνα με τη NASA, κάθε μία από τις 13 υποψήφιες περιοχές στη Σελήνη είναι περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέσα σε αυτές υπάρχουν αρκετοί σκοτεινοί κρατήρες διαμέτρου 200 μέτρων. Η αποστολή Artemis Ι εκτοξεύεται στις 29 Αυγούστου και σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη.