Κοσμος

Η Σιγκαπούρη αποποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών

Ως νίκη για τα δικαιώματα περιγράφεται από τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις η ιστορική απόφαση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Σιγκαπούρη αποποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών και γίνεται η τελευταία χώρα της Ασίας, μετά τις Ινδία, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, που κινείται προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Η Σιγκαπούρη θα αποποινικοποιήσει το σεξ μεταξύ ανδρών, αλλά δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νομικό ορισμό του γάμου ως γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Λι Χσιέν Λουνγκ.

Ο Λι Χσιέν Λουνγκ είπε ότι η κοινωνία της Σιγκαπούρης, ειδικά οι νέοι στην πόλη-κράτος, γίνονται όλο και πιο αποδεκτοί για τους ομοφυλόφιλους.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι Σιγκαπούρη θα αποδεχτούν τώρα», είπε στην ετήσια ομιλία του για την εθνική ημέρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το άρθρο 377Α του ποινικού κώδικα, έναν νόμο της αποικιακής εποχής που ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών.

Σύμφωνα με το νόμο, οι παραβάτες μπορούν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και δύο ετών, αλλά επί του παρόντος δεν εφαρμόζεται ενεργά. Δεν υπάρχουν γνωστές καταδίκες για σεξ μεταξύ συναινούντων ενήλικων ανδρών εδώ και δεκαετίες και ο νόμος δεν περιλαμβάνει σεξ μεταξύ γυναικών ή άλλων φύλων.

Δεν ήταν σαφές πότε ακριβώς θα καταργηθεί ο νόμος. Η Σιγκαπούρη γίνεται η τελευταία ασιατική χώρα που πλησιάζει στον τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος των μελών της LGBTQ κοινότητας, μετά την Ινδία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη.

Το 2018, το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ακύρωσε επίσης την απαγόρευση του σεξ μεταξύ ανδρών που διατηρείτο από την αποικιακή εποχή, ενώ η Ταϊλάνδη πρόσφατα πλησίασε πιο κοντά στη νομιμοποίηση των ενώσεων της κοινότητας LGBTQ.