Κοσμος

Η πτώση της στάθμης του Δούναβη έφερε στο φως ναυάγια πολεμικών πλοίων του 1944

Γιατί αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Δούναβης: Η πτώση της στάθμης στον ποταμό και τα ναυάγια πολεμικών πλοίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Τα προβλήματα με τη ξηρασία στην Ευρώπη

Η στάθμη του ποταμού Δούναβη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα, λόγω της ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη, με συνέπεια, κοντά στην πόλη Πράχοβο, να εμφανιστούν τα απομεινάρια από δεκάδες γερμανικά πολεμικά πλοία που ναυάγησαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σύμφωνα με το Reuters, τα γερμανικά πολεμικά πλοία, που φέρεται να ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει, αποτελώντας κίνδυνο. «Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, ένας συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.

Συνολικά 20 σκελετοί των γερμανικών πολεμικών πλοίων ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, λόγω της ξηρασίας, σε τμήμα του Δούναβη στην ανατολική Σερβία. 

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από 180 προηγουμένων.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό του ποταμού και την απομάκρυνση των πυρομαχικών και των εκρηκτικών. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες, η ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη έφερε στο φως το εντυπωσιακό «ισπανικό Stonehenge», το Dolmen de Guadalperal.

Με πληροφορίες από Reuters