Κοσμος

Η ξηρασία έφερε στην επιφάνεια το «ισπανικό Stonehenge»

Ποιο είναι το Dolmen de Guadalperal

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dolmen of Guadalperal
Dolmen of Guadalperal - Το ισπανικό Stonehenge © EPA /JERO MORALES

Dolmen de Guadalperal: Το ισπανικό Stonehenge στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας - Από πότε χρονολογείται - Ποιες οι εκτιμήσεις

Σφοδρή ξηρασία πλήττει το τελευταίο διάστημα την Ισπανία. Η στάθμη στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Βαλδεκάνιας υποχώρησε και στην επιφάνεια ήρθε το Ντολμέν του Γουαδαλπεράλ (Dolmen de Guadalperal), ένα μεγαλιθικό προϊστορικό μνημείου, γνωστό και ως «ισπανικό Stonehenge».

Ο κύκλος των δώδεκα μεγάλιθων τοποθετείται χρονολογικά στο 5000 π.Χ. Σήμερα, είναι πλέον ορατό σε μία γωνία της τεχνητής λίμνης, στην επαρχία Κάθερες της κεντρικής Ισπανίας, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν μείωση κατά 28% της δυναμικότητας του φράγματος.

«Είναι έκπληξη, είναι σπάνιο να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο μνημείο», δηλώνει ο αρχαιολόγος Ενρίκε Θεντίγιο του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Ο αρχαιολόγος θα σπεύσει να μελετήσει το μεγαλιθικό μνημείο πριν βυθιστεί και πάλι. Το Ντολμέν του Γουαδαλπεράλ ανακαλύφθηκε το 1926 από τον αρχαιολόγο Χούγκο Ομπερμάιερ, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 με την κατασκευή του φράγματος από την κυβέρνηση του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Έκτοτε, μόνο τέσσερις φορές έγινε πλήρως ορατό.

Τα ντολμέν είναι παλαιολιθικά μνημεία αποτελούμενα από σχηματισμούς κάθετων μεγάλιθων. Έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές της δυτικής Ευρώπης, αλλά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τους δημιουργούς τους. Ανθρώπινα λείψανα που έχουν βρεθεί στις ζώνες γύρω από τα ντολμέν έχουν οδηγήσει στη θεωρία ότι πρόκειται για ταφικά μνημεία.

Τοπικές ιστορικές και τουριστικές ενώσεις της περιοχής του Κάθερες έχουν προτείνει τη μεταφορά των λίθων του Γουαδαλπεράλ σε μουσείο της περιοχής ή σε στεγνή γη.

🎥 DOLMEN DE GUADALPERAL. [Grabación Drone en 4K] 🚁

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ