Κοσμος

Στρίπερ στο Λος Άντζελες θέλουν να ενταχθούν στο συνδικάτο των ηθοποιών

«Είμαστε ζωντανοί διασκεδαστές»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αίτηση για να ενταχθούν στο Συνδικάτο των Ηθοποιών κατέθεσαν στρίπερ σε κλαμπ στο Λος Άντζελες.

Οι στρίπερς του Star Garden Topless Dive Bar στο Βόρειο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας κατέθεσαν αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων με την οποία ζητούν να ενταχθούν στην Actors Equity Association, ένα συνδικάτο καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του θεάματος.

"Μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Θα μας άρεσε ακόμη περισσότερο η δουλειά μας αν είχαμε βασική προστασία των εργαζομένων", δήλωσε μία από τις στρίπερς που εργάζεται με το καλλιτεχνικό όνομα Velveeta, σε δήλωση που εξέδωσε το σωματείο.

Μεταξύ των θεμάτων που οι στρίπερς λένε ότι θέλουν να αντιμετωπιστούν είναι ότι οι φύλακες ασφαλείας του κλαμπ αποτυγχάνουν επανειλημμένα να προστατεύσουν τους χορευτές από απειλητικές και προσβλητικές συμπεριφορές από τους θαμώνες.

"Είμαστε όπως τόσοι άλλοι εργαζόμενοι που έχουν μάθει ότι δεν είναι επιλογή μεταξύ του να υποστείς κακοποίηση ή να παραιτηθείς", δήλωσε. "Με ένα συνδικάτο, μαζί, μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις στον χώρο εργασίας μας".

Θα υπάρχουν περίπου 30 στρίπερ που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για το αν θα ενταχθούν ή όχι σε συνδικάτο, σύμφωνα με την Actors Equity, ένα συνδικάτο 109 ετών που εκπροσωπεί 51.000 ηθοποιούς και άλλους επαγγελματίες που εργάζονται σε όλα τα είδη, από τις παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ στη Νέα Υόρκη μέχρι τους καλλιτέχνες επί σκηνής στο Disney World και σε δεκάδες θέατρα σε όλη τη χώρα.

"Οι στρίπερς είναι ζωντανοί διασκεδαστές, και ενώ ορισμένες πτυχές της δουλειάς τους είναι μοναδικές, έχουν πολλά κοινά με άλλα μέλη του Equity που χορεύουν για να ζήσουν", δήλωσε η πρόεδρος του Actors' Equity Kate Shindle. "Στις συζητήσεις μου μαζί τους, οι χορευτές αυτοί ανέφεραν σταθερά προβλήματα αποζημίωσης - συμπεριλαμβανομένης σημαντικής κλοπής μισθών - μαζί με κινδύνους και παραβιάσεις για την υγεία και την ασφάλεια. Θέλουν ασφάλιση υγείας και άλλες παροχές, όπως η αποζημίωση των εργαζομένων".

Οι στρίπερς του κλαμπ πραγματοποιούν ενημερωτικές ομιλίες από τον Μάρτιο για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας, από τότε που απολύθηκαν δύο καλλιτέχνες και περισσότεροι από δώδεκα άλλοι υπέγραψαν ψήφισμα που ζητούσε την επαναπρόσληψή τους. Έκτοτε, όπως λένε, 15 στρίπερς έχουν αποκλειστεί από την εργασία τους στο κλαμπ και κατατέθηκε καταγγελία κατά της διοίκησης για αθέμιτη εργασιακή πρακτική στο NLRB. Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι οι αποκλεισμένες στρίπερ θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του συνδικάτου.

Η Velveeta, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει εργαστεί από τον Μάρτιο, δήλωσε σε συνέντευξή της την Τετάρτη ότι έχουν συγκεντρωθεί 50.000 δολάρια σε δωρεές για ένα "ταμείο δράσης", παρόμοιο με ένα απεργιακό ταμείο, για να βοηθήσει στην υποστήριξη των αποκλεισμένων στρίπερς.

Η ίδια επιβιώνει με τη βοήθεια από το ταμείο, είπε, και από τις αποταμιεύσεις και κάποιες δουλειές υποκριτικής, ενώ κάποιες από τις στρίπερς έχουν βρει δουλειά σε άλλα κλαμπ. Θέλει να έχει ένα σωματείο για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στο Star Garden, αντί να αναγκαστεί να βρει δουλειά αλλού.

"Το Star Garden είναι ένα παράδειγμα του χειρότερου από τα χειρότερα. Αλλά κάθε κλαμπ έχει προβλήματα", δήλωσε. "Ορισμένα κλαμπ είναι καλύτερα από άλλα, αλλά κανένα δεν είναι ιδανικό".

Η Velveeta, 31 ετών, εργάζεται ως στρίπερ εδώ και πέντε χρόνια. Είπε ότι τα κλαμπ δεν πληρώνουν τίποτα και απαιτούν τα μισά φιλοδωρήματα των στρίπερς.

"Μερικές φορές μπορείς να φύγεις με λιγότερο από τον κατώτατο μισθό, αν είναι αργά", είπε. "Αλλά αν σου έρθει ένας καλός πελάτης, μπορείς να βγάλεις μέχρι και 500 δολάρια σε μια νύχτα".

Δεν έχει υπάρξει συνδικαλιστική οργάνωση των στρίπερς στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που το μοναδικό συνδικαλισμένο στριπτιτζάδικο της χώρας, το Lusty Lady στο Σαν Φρανσίσκο, έκλεισε το 2013, σύμφωνα με το Actors Equity.

Σε πολλές τοποθεσίες των ΗΠΑ οι στρίπερ κατατάσσονται ως ανεξάρτητοι εργολάβοι και όχι ως εργαζόμενοι σε στριπτιζάδικα και η οργάνωσή τους σε συνδικάτο θέτει σημαντικά νομικά εμπόδια. Η Καλιφόρνια έχει προστασία για πολλούς εργαζόμενους που ταξινομούνται ως μισθωτοί, οι οποίοι αλλού μπορεί να θεωρούνται ανεξάρτητοι εργολάβοι.

Ενώ περίπου το ένα τρίτο των κυβερνητικών υπαλλήλων ανήκει σε συνδικάτο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, μόνο το 6,1% των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις είναι μέλη συνδικάτου. Πολλοί εργαζόμενοι στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ανήκουν σε διάφορα συνδικάτα, αλλά τα περισσότερα μέλη συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώνονται σε λίγους συγκεκριμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση, οι αεροπορικές εταιρείες, οι κατασκευές και η υγειονομική περίθαλψη.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών, όπως η εκστρατεία οργάνωσης συνδικάτων που διεξάγεται τώρα στα Starbucks.