Κοσμος

Φοιτήτρια από τη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση επειδή είχε Twitter

Έκανε retweet αναρτήσεις αντιφρφονούντων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σε 34 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε μία φοιτήτρια από τη Σαουδική Αραβία γιατί είχε λογαριασμό στο Twitter.

Μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Λιντς από τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επιστρέψει στη χώρα της για διακοπές, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκισης επειδή διατηρούσε λογαριασμό στο Twitter και επειδή ακολουθούσε και έκανε retweet σε αντιφρονούντες και ακτιβιστές.

Η καταδίκη από το ειδικό δικαστήριο τρομοκρατίας της Σαουδικής Αραβίας εκδόθηκε λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως είχαν προειδοποιήσει ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει το βασίλειο να κλιμακώσει την καταστολή των αντιφρονούντων και άλλων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.

Η υπόθεση σηματοδοτεί επίσης το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει στοχοποιήσει τους χρήστες του Twitter στην εκστρατεία καταστολής του, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει ένα σημαντικό έμμεσο μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μέσω του κρατικού ταμείου πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων (PIF).

Η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, 34 ετών, μητέρα δύο μικρών παιδιών, καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση τριών ετών για το "έγκλημα" της χρήσης ενός διαδικτυακού ιστότοπου για την "πρόκληση δημόσιας αναταραχής και την αποσταθεροποίηση της πολιτικής και εθνικής ασφάλειας". Όμως, τη Δευτέρα ένα εφετείο επέβαλε τη νέα ποινή - 34 χρόνια φυλάκισης ακολουθούμενα από 34ετή ταξιδιωτική απαγόρευση - αφού ένας εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει και άλλα φερόμενα ως εγκλήματα.

Σύμφωνα με μετάφραση των δικαστικών πρακτικών, τα οποία είδε ο Guardian, οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η Σεχάμπ "βοηθούσε όσους επιδιώκουν να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και εθνική ασφάλεια, ακολουθώντας τους λογαριασμούς τους στο Twitter" και αναδημοσιεύοντας τα tweets τους. Πιστεύεται ότι η Σεχάμπ μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να ζητήσει νέα έφεση στην υπόθεση.

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η Σεχάμπ δεν ήταν ένας κορυφαίος ή ιδιαίτερα ηχηρός Σαουδάραβας ακτιβιστής, είτε εντός του βασιλείου είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέγραφε τον εαυτό της στο Instagram - όπου είχε 159 followers - ως οδοντίατρο, εκπαιδευτικό ιατρικής, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Princess Nourah bint Abdulrahman, καθώς και ως σύζυγο και μητέρα των γιων της, Noah και Adam.

Το προφίλ της στο Twitter έδειχνε ότι είχε 2.597 οπαδούς. Ανάμεσα σε tweets για την εξουθένωση του Covid και φωτογραφίες των μικρών παιδιών της, η Σεχάμπ μερικές φορές έκανε retweet tweets από Σαουδάραβες αντιφρονούντες που ζουν στην εξορία, τα οποία ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στο βασίλειο. Φαινόταν να υποστηρίζει την περίπτωση της Λουτζαΐν αλ-Χαθλούλ, μιας εξέχουσας Σαουδάραβα φεμινίστριας ακτιβίστριας που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν, φέρεται να έχει υποστεί βασανιστήρια επειδή υποστήριζε τα δικαιώματα οδήγησης για τις γυναίκες και τώρα ζει υπό ταξιδιωτική απαγόρευση.