Κοσμος

Χάος στα Ikea της Σανγκάης - Πελάτες έτρεχαν στις εξόδους όταν ανακοινώθηκε «λουκέτο» λόγω Covid

Σκηνές πανικού στο κατάστημα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σκηνές πανικού σε κατάστημα IKEA στη Σανγκάη που τέθηκε σε lockdown λόγω ύπαρξης κρούσματος Covid.

Σκηνές χάους διαδραματίστηκαν σε κατάστημα Ikea στη Σανγκάη το Σάββατο, με τους πελάτες να προσπαθούν να διαφύγουν καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να τους θέσουν σε καραντίνα.

Οι υγειονομικές αρχές προσπαθούσαν να αποκλείσουν το κατάστημα στην περιοχή Xuhui, καθώς ένας πελάτης είχε έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα του Covid.

Βίντεο δείχνουν τους φρουρούς να κλείνουν τις πόρτες σε κάποιο σημείο, αλλά ένα πλήθος τις άνοιξε με τη βία και έκαναν τη διαφυγή τους. Η Σαγκάη υπέστη ένα σοβαρό δίμηνο λουκέτο νωρίτερα φέτος.

Έκτοτε, σύμφωνα με την αυστηρή στρατηγική zero covid της χώρας, η πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων έχει διατάξει έκτακτα λουκέτα σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα ή στενές επαφές τους.

Πολλοί έχουν κλειδωθεί σε ασυνήθιστες τοποθεσίες - συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, γυμναστηρίων και γραφείων.

Το ξαφνικό κλείσιμο του καταστήματος Ikea διατάχθηκε επειδή το είχε επισκεφθεί μια στενή επαφή ενός εξάχρονου αγοριού που βρέθηκε θετικό μετά την επιστροφή του στη Σαγκάη από τη Λάσα του Θιβέτ, δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής Υγείας της Σαγκάης Ζάο Νταντάν.

Όσοι βρίσκονταν στο κατάστημα Ikea και σε συναφείς περιοχές πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δύο ημέρες και στη συνέχεια να ακολουθήσουν πέντε ημέρες παρακολούθησης της υγείας τους, δήλωσε ο κ. Ζάο.

Μέχρι την Κυριακή είχαν εντοπιστεί σχεδόν 400 στενές επαφές του εξάχρονου αγοριού -που είναι ασυμπτωματικός- ενώ 80.000 άνθρωποι είχαν διαταχθεί να υποβληθούν σε τεστ PCR, σύμφωνα με την Shanghai Daily.

Η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της Ikea δήλωσε την Κυριακή ότι το κατάστημα έκλεισε λόγω των περιορισμών του Covid.

Το εμβληματικό κατάστημα Xuhui, που άνοιξε το 1998, ήταν το πρώτο κατάστημα της σουηδικής εταιρείας λιανικής πώλησης επίπλων στην Κίνα. Σήμερα διαθέτει 35 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Η Κίνα έχει επιμείνει στη zero covid τακτική για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρά τις τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις ολοένα και πιο έντονες αντιδράσεις του κοινού.

Οι σκηνές πανικού στο Ikea ακολουθούν βίντεο της περασμένης εβδομάδας που δείχνουν ανθρώπους σε ένα άλλο τμήμα της Σαγκάης να τρέχουν έξω από ένα κτίριο λόγω φημών για ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ Covid.

Κατά τον αποκλεισμό της Σαγκάης σε όλη την πόλη νωρίτερα φέτος υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για ελλείψεις τροφίμων και κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα καραντίνας.

Απογοητευμένοι κάτοικοι κινηματογραφήθηκαν να εμπλέκονται σε έντονες διαφωνίες με το προσωπικό της πανδημίας και να φωνάζουν από τα παράθυρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.