Κοσμος

Criminal minds - Σάνα Λιζ Γκόλιαρ: Η δολοφόνος που «έκλεψε» την ταυτότητα του θύματός της

Μια ερωτική ιστορία που μετατράπηκε σε θρίλερ. Μια εξαφάνιση που χρειάστηκε 4 χρόνια να εξιχνιαστεί ως δολοφονία

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σάνα Λιζ Γκόλιαρ: Η δολοφονία της Κάρι Φάρβερ, η πλαστοπροσωπία και η καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη.

Η λέξη «stalker» στα ελληνικά μεταφράζεται περιφραστικά: είναι ο «αθέατος διώκτης», ο «ενοχλητικός θαυμαστής», ο «αθέατος κυνηγός θηραμάτων». Υπάρχουν πολλές ιστορίες με πρώην ερωτευμένους που στην πορεία εξελίχθηκαν σε διώκτες των παλιών συντρόφων τους. Σήμερα, με τα διαθέσιμα μέσα της τεχνολογίας, ένας διώκτης ή μια διώκτρια μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα άκρα, μέχρι τη δολοφονία, χωρίς να ανιχνευθεί για πολύ καιρό. Μια τέτοια ιστορία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ ήταν η ιστορία του Ντέιβ Κρούπα, μηχανικού αυτοκινήτων, που βρισκόταν στην αρχή ενός  νέου ειδυλλίου, όταν ξαφνικά τα μηνύματα στο κινητό του από ερωτικά έγιναν βίαια και απειλητικά. Ενώ πίστευε ότι είχε βρει μια υπέροχη παρτενέρ, βρέθηκε σύντομα να βιώνει ένα αληθινό θρίλερ.

Το φθινόπωρο του 2012 ο Ντέιβ εντυπωσιάστηκε από μια γοητευτική γυναίκα που πήγε στο συνεργείο αυτοκινήτων του για να φτιάξει το SUV της. Η έλξη φάνηκε να είναι αμοιβαία από την αρχή, αλλά ο Κρούπα ήταν στη δουλειά και δεν ένιωθε άνετα να κάνει κάποια κίνηση. Λίγες βδομάδες αργότερα έπεσε πάνω στην ίδια γυναίκα σε έναν ιστότοπο γνωριμιών, την προσέγγισε και έμαθε ότι το όνομά της ήταν Κάρι Φάρβερ. Όταν η Φάρβερ ξαναπήγε στο συνεργείο αυτοκινήτων, οι δυο τους αντάλλαξαν αριθμούς τηλεφώνου και βγήκαν για φαγητό. Όταν επέστρεψαν στο διαμέρισμά του, μόλις έφτασαν, εμφανίστηκε η πρώην φιλενάδα του Κρούπα, η Λιζ, για να μαζέψει μερικά από τα πράγματά της. Η συνάντηση των δυο γυναικών ήταν σύντομη και αμήχανη. Η Φάρβερ αποχώρησε χωρίς να φανεί ενοχλημένη λέγοντας στον Ντέιβ να της τηλεφωνήσει αργότερα.

Κι όταν αργότερα ο Κρούπα της τηλεφώνησε, η Κάρι τον κάλεσε στο σπίτι της. Πριν όμως η σχέση τους ολοκληρωθεί, η Φάρβερ τον προειδοποίησε ότι ήθελε έναν παρτενέρ για να περνούν καλά και να διασκεδάζουν και όχι μια σοβαρή σχέση και δέσμευση. Ο Κρούπα ένιωσε πολύ τυχερός γιατί το ίδιο ακριβώς έψαχνε κι εκείνος, όπως έχει δηλώσει: «Ως άντρας πάντα ψάχνω συντροφιά, πάντα ψάχνω μια φιλενάδα, αλλά δεν θέλω σοβαρές σχέσεις και δεσμεύσεις». Η Κάρι ήταν χωρισμένη και μεγάλωνε μόνη της τον γιο της. Ο Ντέιβ ήταν επίσης χωρισμένος. Ο ρομαντισμός μεταξύ τους άρχισε να μεγαλώνει. Η Φάρβερ δούλευε κοντά στο διαμέρισμα του Κρούπα ως προγραμματίστρια υπολογιστών με μεγάλη εταιρία και το ζευγάρι άρχισε να συναντιέται τακτικά στο σπίτι του Ντέιβ. Βδομάδες μετά την αρχή της σχέσης, η Κάρι είπε στον Κρούπα ότι είχε ένα μεγάλο έργο στη δουλειά και ζήτησε να μείνει στο σπίτι του για λίγες μέρες αντί να οδηγεί μια ώρα ως το σπίτι της κάθε βράδυ. Το ειδύλλιο πήγαινε τόσο καλά που ο Κρούπα άρχισε να αναθεωρεί τον κανόνα του περί μη δέσμευσης.

Αλλά λίγες ώρες αφότου έφυγε από το διαμέρισμά του στις αρχές Νοεμβρίου του 2012, ξαφνιάστηκε όταν έλαβε ένα μήνυμα από τη Φάρβερ που τον ρωτούσε αν πίστευε ότι έπρεπε να συζήσουν. Όταν ο Κρούπα απέρριψε την πρόταση, ο τόνος της σχέσης άλλαξε γρήγορα. Έλαβε ένα μήνυμα που έλεγε: «Εντάξει, δεν θέλω να σε ξαναδώ, φύγε, βγαίνω με κάποιον άλλον, σε μισώ». Αρχικά πίστευε ότι αυτό ήταν το τέλος, αλλά τις μέρες και τις εβδομάδες -και μετά τα χρόνια- που ακολούθησαν, ο Κρούπα άρχισε να λαμβάνει παράξενα και απειλητικά μηνύματα και email από λογαριασμούς που συνδέονταν με τη Φάρβερ. Κάποια επικεντρώνονταν ακόμη και στην πρώην κοπέλα του, τη Σάνα Λιζ Γκόλιαρ: «Είναι μια πόρνη και δεν πρέπει να είσαι μαζί της». Η Φάρβερ έμοιαζε να παρακολουθεί τον Κρούπα και έστελνε αλλόκοτα μηνύματα λέγοντάς του ότι είχε εφεδρικό κλειδί από το διαμέρισμά του και συχνά έμπαινε όταν εκείνος δεν ήταν σπίτι. Η παρενόχληση φάνηκε να επεκτείνεται και στην Γκόλιαρ που είπε στην αστυνομία ότι βρήκε γραμμένο στον τοίχο του γκαράζ της «πόρνη του Ντέιβ».

Και η οικογένεια της Φάρβερ είχε ανησυχήσει. Η Κάρι είχε αρχικά πει στη μητέρα της και στον έφηβο γιο της ότι θα πήγαινε για λίγες μέρες στην Όμαχα με έναν άντρα που λεγόταν Ντέιβ, αλλά λίγες μέρες αργότερα η μητέρα της έλαβε κι αυτή παράξενα μηνύματα από τη Φάρβερ που έλεγαν ότι είχε παρατήσει τη δουλειά της και ξαφνικά μετακόμισε από την Αϊόβα στο Κάνσας. Η μητέρα της Φάρβερ ήξερε ότι η κόρη της είχε προβλήματα με τη διπολική διαταραχή που είχε διαγνωσθεί, αλλά έπαιρνε τα φάρμακά της και ειδικά τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ καλά. Οι μήνες περνούσαν και η Φάρβερ δεν είχε εμφανιστεί σε οικογενειακές εκδηλώσεις -ούτε στην κηδεία του πατέρα της, ούτε στα γενέθλια του γιου της- και δεν είχε τηλεφωνήσει σε κανένα μέλος της οικογένειάς της, παρά τις παρακλήσεις τους. Επέλεγε αντ’ αυτού να επικοινωνεί κατά καιρούς μόνο ηλεκτρονικά. Ο γιος της δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε, αλλά ήξερε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η μητέρα είχε δηλώσει την κόρη της ως αγνοούμενη στο γραφείο του σερίφη, αλλά οι Αρχές θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για μια ενήλικη γυναίκα που απλώς είχε επιλέξει να εξαφανιστεί. Για την αστυνομία στην Όμαχα, η Φάρβερ ήταν μια διαταραγμένη διώκτρια. Αλλά οι Αρχές σε καμία από τις πολιτείες δεν είχαν μπορέσει να μιλήσουν από κοντά με τη Φάρβερ - αν και είχε στείλει μήνυμα σε έναν αστυνομικό ντετέκτιβ ζητώντας να μην ενοχληθεί. Η παρενόχληση προς τον Κρούπα χειροτέρευε. Σε ένα μήνυμα η Φάρβερ ισχυριζόταν ότι απήγαγε την Γκόλιαρ, σε ένα άλλο ότι σχεδίαζε να μετακομίσει στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με τον Κρούπα.

Εκείνον τον χειμώνα, ο Κρούπα βρήκε το SUV της Φάρβερ εγκαταλειμμένο στο πάρκινγκ του συγκροτήματος. Οι αρχές το κατέσχεσαν και ανακάλυψαν ότι το όχημα ήταν καθαρό. Βρήκαν μόνο ένα βαζάκι με καραμέλες στη ποτηροθήκη με άγνωστο δακτυλικό αποτύπωμα. Στις 17 Αυγούστου 2013, η Γκόλιαρ τηλεφώνησε ταραγμένη στον Κρούπα και του είπε ότι το σπίτι της είχε πιάσει φωτιά και τα κατοικίδιά της -δύο σκυλιά, μια γάτα και ένα φίδι- είχαν καεί. «Δεν λέω ψέματα, έβαλα φωτιά στο άσχημο σπίτι της πόρνης» έγραφε ένα μήνυμα από λογαριασμό που συνδεόταν με την Φάρβερ. «Ελπίζω η πόρνη και τα παιδιά της να πεθάνουν εκεί μέσα».

Για λίγο, η παρενόχληση έφερε τον Κρούπα και την Γκόλιαρ πιο κοντά και το ζευγάρι αναζωπύρωσε τον έρωτά του. Ο Κρούπα προσπάθησε επανειλημμένα να αλλάξει τον αριθμό τηλεφώνου του και μετακόμισε στην Αϊόβα τον Φεβρουάριο του 2015 για να ξεφύγει από την παρενόχληση. Μέχρι τότε, το ειδύλλιο του Κρούπα και της Γκόλιαρ είχε τελειώσει και η παρενόχληση φαινόταν να μειώνεται - μόνο που ο Κρούπα ανακάλυψε μια μέρα ότι ένα από τα όπλα του είχε κλαπεί από το διαμέρισμά του.

Περίπου την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2015, δύο ντετέκτιβ της αστυνομίας άρχισαν να ενδιαφέρονται ξανά για την υπόθεση και διερωτήθηκαν εάν η Φάρβερ ήταν τελικά ζωντανή. Αποφάσισαν να προσεγγίσουν την έρευνα διαφορετικά ο καθένας - ο ένας θεωρώντας την νεκρή, ο άλλος ζωντανή. Βρήκαν ότι η πρώην φιλενάδα του Ντέιβ, η Λιζ, είχε κάνει μια καταγγελία για παρενόχληση, όμως αυτή τη φορά δεν ήταν εναντίον της Φάρβερ, αλλά εναντίον της πρώην κοπέλας του Κρούπα και μητέρας των δύο παιδιών του, της Έιμι Φλόρα. Η Γκόλιαρ ισχυρίστηκε ότι η Φλόρα την καταδίωκε και στο Facebook και ίσως τελικά λανθασμένα θεωρούσε ότι η Φάρβερ την καταδίωκε τόσον καιρό. 

Μια μέρα αργότερα, η Γκόλιαρ κάλεσε την Άμεση Δράση λέγοντας ότι την είχαν πυροβολήσει στο πόδι, στο πάρκο. Υπέθετε ότι το είχε κάνει η Έιμι Φλόρα. Αλλά οι ερευνητές της αστυνομίας κατέληξαν σε εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα: Η Φάρβερ δεν ήταν ποτέ αυτή που καταδίωκε τον Κρούπα. Πίστευαν ότι πιθανότατα είχε σκοτωθεί από την πραγματική ένοχο το 2012, ενώ έμενε στο σπίτι του Κρούπα. Βρήκαν στοιχεία που έδειχναν ότι η Γκόλιαρ -όχι η Φλόρα- ήταν εκείνη που παρίστανε τη Φάρβερ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον του Κρούπα. Οι ερευνητές βρήκαν το δακτυλικό αποτύπωμα της Γκόλιαρ στο βαζάκι με τις καραμέλες στο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο της Φάρβερ και μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τα περίεργα και απειλητικά μηνύματα προέρχονταν από την ίδια την Γκόλιαρ.

Η Γκόλιαρ συνελήφθη για τη δολοφονία της Φάρβερ τον Δεκέμβριο του 2016. Λίγο πριν τη δίκη, οι ερευνητές της αστυνομίας ανακάλυψαν μια κάρτα μνήμης από ηλεκτρονική συσκευή της Γκόλιαρ που περιείχε μια πολύ σοκαριστική φωτογραφία: Το πόδι μιας νεκρής γυναίκας, με το χαρακτηριστικό τατουάζ που είχε στο πόδι της η Φάρβερ.

Η Γκόλιαρ κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία της Κάρι Φάρβερ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.