Κοσμος

Πέθανε ο διάσημος σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σεμπέ, εικονογράφος του «Μικρού Νικόλα»

Σε ηλικία 89 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jean-jacques-sempe

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εικονογράφος του «Μικρού Νικόλα» Ζαν Ζακ Σεμπέ.

Ο Ζαν Ζακ Σεμπέ, ο οποίος εικονογράφησε την πολυαγαπημένη σειρά γαλλικών παιδικών βιβλίων «Μικρός Νικόλας», πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Εκτός από τη δουλειά του στον «Μικρό Νικόλα», ένα εξιδανικευμένο όραμα της παιδικής ηλικίας στη Γαλλία της δεκαετίας του 1950 που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, ο Σεμπέ εικονογράφησε τα περισσότερα εξώφυλλα του περιοδικού New Yorker από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη.

"Ο σκιτσογράφος Ζαν Ζακ Σεμπέ πέθανε ήρεμα [το βράδυ της Πέμπτης, 11 Αυγούστου 2022], στα 89 του χρόνια, στην εξοχική του κατοικία, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του και τους στενούς του φίλους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Marc Lecarpentier, βιογράφος και φίλος του.

Ο Σεμπέ, ο οποίος αρχικά ήθελε να γίνει πιανίστας της τζαζ και είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 του πριν πει ψέματα για την ηλικία του για να καταταγεί στο στρατό.

Η στρατιωτική ζωή δεν του άρεσε, ωστόσο, και άρχισε να πουλάει σχέδια σε παρισινές εφημερίδες.

Ενώ εργαζόταν σε ένα πρακτορείο τύπου, έγινε φίλος με τον θρύλο της γελοιογραφίας René Goscinny, γνωστό από τον Αστερίξ, και μαζί το 1959 επινόησαν τον Μικρό Νικόλα.

Σήμερα τα βιβλία είναι διεθνή μπεστ σέλερ με περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα που έχουν πουληθεί σε 45 χώρες, ενώ έχουν μεταφερθεί σε δημοφιλή ταινία και σειρά κινουμένων σχεδίων.

Αλλά το 1959 πέρασαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα και ο Σεμπέ συνέχισε να πουλάει σχέδια σε εφημερίδες για να τα βγάλει πέρα, μια πρώιμη καριέρα που περιέγραψε ως "φρικτή".

Μόνο το 1978, όταν προσλήφθηκε από την εφημερίδα The New Yorker, βρήκε την επιτυχία. "Ήμουν σχεδόν 50 ετών και για πρώτη φορά στη ζωή μου, υπήρχα! Είχα επιτέλους βρει την οικογένειά μου", είπε.

Ο Σεμπέ γεννήθηκε κοντά στο Μπορντό, στο χωριό Pessac, το 1932. Η πατρότητά του ήταν ένα μυστήριο που, όπως είπε, τον στοίχειωνε. "Δεν ξέρεις ποιος είσαι, σε τι είσαι χτισμένος", είπε αργότερα.

Έζησε σε μια κακοποιητική ανάδοχη οικογένεια προτού η μητέρα του τον πάρει πίσω, μόνο και μόνο για να τον υποβάλει σε περαιτέρω βία.

"Οι ιστορίες του Μικρού Νικόλα ήταν ένας τρόπος να ξαναδούμε τη δυστυχία που υπέστην μεγαλώνοντας, ενώ παράλληλα σιγουρευόμουν ότι όλα βγήκαν μια χαρά", δήλωσε ο Σεμπέ το 2018.

Στο έργο του, ο Σεμπέ τοποθετεί μικροσκοπικούς χαρακτήρες σε έναν υπερμεγέθη κόσμο με απαλές γραμμές, αποκαλύπτοντας διασκεδαστικές και μερικές φορές καυστικές αλήθειες για τον κόσμο, χωρίς ποτέ να καταφεύγει στη χλεύη.

Αλλά η καλοσύνη που έδειχνε ο Σεμπέ στα θέματά του ερχόταν σε αντίθεση με τη μιζέρια της δικής του ανατροφής. "Ποτέ δεν ξεπερνάς την παιδική σου ηλικία", αποκάλυψε πολύ μετά τα 80 του χρόνια, έχοντας αποφύγει το θέμα για δεκαετίες.

"Προσπαθείς να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα, να κάνεις τις αναμνήσεις σου πιο όμορφες. Αλλά ποτέ δεν το ξεπερνάς".

Για πολλά χρόνια ο Σεμπέ αρνιόταν να πιστέψει στο ταλέντο του, αποδίδοντας ό,τι είχε πετύχει σε σκληρή δουλειά και θυσίες.

Ο καλλιτέχνης έλεγε ότι μπορούσε να περάσει τρεις εβδομάδες χωρίς να καταφέρει να κάνει ούτε ένα σχέδιο σωστό και ότι ήταν ικανός να "δεν κάνει μπάνιο, δεν κοιμάται" για να τελειώσει εγκαίρως τη δουλειά του.

Με πληροφορίες από The Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ