Κοσμος

Tim Page: Πέθανε ο θρυλικός φωτορεπόρτερ του Πολέμου του Βιετνάμ

Πώς τον επηρέασαν οι εικόνες που κατέγραψε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Tim Page
Ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Tim Page © EPA / LE QUANG NHAT

Tim Page: Ποιος ήταν ο θρυλικός φωτορεπόρτερ του Πολέμου του Βιετνάμ - Το μετατραυματικό στρες και ο σκοπός της ζωής του. 

Ο Tim Page, ο φωτορεπόρτερ-θρύλος του Πολέμου του Βιετνάμ, πέθανε σε ηλικία 78 ετών μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο Tim Page έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τις συγκλονιστικές του λήψεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Ο Tim Page πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960 διασχίζοντας από άκρη σε άκρη τη χερσόνησο της Ινδοκίνας για να απαθανατίσει εικόνες που επρόκειτο να σημαδέψουν τον πόλεμο, αλλά και μια ολόκληρη εποχή. «Κάθε φωτογραφία του πολέμου είναι μία φωτογραφία κατά του πολέμου», θα δήλωνε σε συνέντευξή του μισό αιώνα αργότερα. «Η δημοσιογραφική κάλυψη επηρέασε την κοινή γνώμη». O Tim Page ρίχτηκε στη φωτοδημοσιογραφία την ώρα που ο Πόλεμος του Βιετνάμ κλιμακώθηκε και έγινε το σύμβολο μίας γενιάς φωτορεπόρτερ «gonzo», ατρόμητων και αντισυμβατικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για στον Tim Page βασίστηκε ο χαρακτήρας που ερμηνεύει ο Ντένις Χόπερ στην ταινία «Αποκάλυψη Τώρα».

Sad to hear about the death of legendary British / Australian Vietnam war photojournalist Tim Page. Tim died from cancer...

Posted by Danger Close: The Battle of Long Tan on Wednesday, August 24, 2022

Tim Page: Πώς ο πόλεμος του Βιετνάμ «χάραξε» την προσωπική του ζωή

Ο πόλεμος του Βιετνάμ επηρέασε και την προσωπική του ζωή. Επί μία δεκαετία προσπαθούσε να συνέλθει από όσα είχε δει και καταγράψει. Αρκετά χρόνια μετά, εξομολογήθηκε ότι έπασχε από μετατραυματικό στρες. Ο Tim Page ως άνθρωπος «δεν άρεσε σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο φίλος του Λουκ Χαντ, αλλά ήταν πολύ ανοικτός και αποτελούσε μέντορα για πολλούς νέους φωτογράφους που ήθελαν να ακολουθήσουν τα ίχνη του. «Ήταν χαρισματικός (...) ένα εξαιρετικό ταλέντο».

Very bad day - Martin Stuart Fox and Tim Page pinned down by the 325th NVA - Chu Pong by Steve Northup

Posted by Tim Page on Wednesday, January 18, 2012

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Tim Page εγκαταστάθηκε στην Καμπότζη, όπου εργάσθηκε για πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αργότερα αφιερώθηκε στη διατήρηση της ειρήνης και στην απόδοση τιμής στη μνήμη των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα του πολέμου, αναζητώντας επί χρόνια να διαλευκάνει την εξαφάνιση των φίλων του Sean Flynn και Ντάνα Στόουν Dana Stone, που θεωρείται ότι σκοτώθηκαν από τους Ερυθρούς Χμερ.

Το 1997, συμμετέχει στη συγγραφή του βιβλίου «Requiem», που ακολουθεί τα ίχνη 135 φωτορεπόρτερ που έχασαν τη ζωή τους στον Πόλεμο της Ινδοκίνας και στη συνέχεια στον Πόλεμο του Βιετνάμ. «Το έκανε σχεδόν σκοπό της ζωής του. Στο τέλος, κατάφερε να τους αποτίσει φόρο τιμής», δηλώνει ο φίλος του Mark Dodd, που περιγράφει τον Τιμ Πέιτζ ως παθιασμένο «μελετητή της ανθρώπινης συνθήκης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ