Κοσμος

Έβγαλαν από τον Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα μπελούγκα (εικόνες & βίντεο)

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απεγκλωβίστηκε από τον Σηκουάνα η φάλαινα μπελούγκα. Εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση.

Η λευκή φάλαινα που έχασε τον δρόμο της και βρισκόταν στον Σηκουάνα για μία εβδομάδα βγήκε εντέλει τις πρώτες πρωινές ώρες από τα νερά του ποταμού, όπου είχε σταματήσει σε υδατοφράκτη και δεν αποφάσιζε να κάνει πίσω, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν (βόρεια Γαλλία).

Η εν λόγω εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως το πρώτο βήμα της ιδιαίτερα «ασυνήθιστης» επιχείρησης που διεξάγεται για να μεταφερθεί στη θάλασσα.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες προσπαθειών, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται «πολύ ανησυχητική», υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού της μπελούγκα από τον Σηκουάνα © EPA/ Christophe Petit Tesson
Η φάλαινα μπελούγκα που είχε εντοπιστεί στον Σηκουάνα © EPA/ BENOIT TESSIER

Φάλαινα μπελούγκα: Τα χαρακτηριστικά της

Οι λευκές φάλαινες είναι κοινωνικά ζώα και σχηματίζουν ομάδες των 2-25 ατόμων. Είναι ζώα που συνεργάζονται μεταξύ τους και συχνά κυνηγούν συντονισμένα. Έχουν αρκετή περιέργεια και κυρίως για τον άνθρωπο. Δεν διστάζουν να πλησιάσουν και να κολυμπήσουν δίπλα σε σκάφη για να παρατηρήσουν από κοντά το αντικείμενο της περιέργειάς τους.

Παίζουν επίσης με διάφορα αντικείμενα που βρίσκουν στο νερό, όπως ξύλα, φυτά, νεκρά ψάρια, αλλά και μπουρμπουλήθρες που οι ίδιες δημιουργούν.

Η θηλυκή, μετά από περίοδο κύησης 12-14,5 μηνών, γεννά ένα μικρό με μήκος περίπου 1,5 μέτρα και βάρος 80 κιλά, κάθε τρία χρόνια. Το μικρό, που έχει γκρι χρώμα, είναι σε θέση να κολυμπήσει δίπλα στη μητέρα του αμέσως μόλις γεννηθεί.

Οι μπελούγκες κολυμπούν αργά, συχνά με ταχύτητα 3-9 χλμ. την ώρα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κητοειδή, είναι σε θέση να κολυμπούν προς τα πίσω. Κολυμπούν στην επιφάνεια μεταξύ 5% και 10% του χρόνου τους, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο κολυμπούν σε βάθος επαρκές για να καλύψει το σώμα τους. Δεν πηδούν έξω από το νερό, όπως κάνουν τα δελφίνια και οι όρκες. Καταδύονται σε βάθη 20 μέτρων, αν και μπορούν να καταδυθούν και σε μεγαλύτερα βάθη. Το μεγαλύτερο βάθος που έχει καταγραφεί είναι 872 μέτρα.

Η φάλαινα μπελούγκα που είχε εντοπιστεί στον Σηκουάνα © EPA/ SEA SHEPHERD FRANCE

Οι μοναδικοί φυσικοί θηρευτές των λευκών φαλαινών είναι η πολική αρκούδα και η φάλαινα όρκα. Η φαλαινοθηρία (για το κρέας, το λίπος και το δέρμα τους), η μόλυνση του περιβάλλοντος και διάφορα παθογόνα αίτια (ιοί, βακτήρια, μύκητες) αποτελούν επιπλέον απειλές για τον πληθυσμό τους. Το είδος από το 2008 θεωρείται «σχεδόν απειλούμενο».

Η μπελούγκα είναι ένα από τα λίγα είδη φαλαινών σε ενυδρεία και σε θαλάσσια πάρκα σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Το λευκό χρώμα της και οι εκφράσεις του προσώπου της κάνουν την λευκή φάλαινα ιδιαίτερα δημοφιλή στους επισκέπτες.

Οι περισσότερες αλιεύονται στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού προσπάθειες αναπαραγωγής τους σε συνθήκες αιχμαλωσίας δεν είχαν επιτυχία. Αξιοσημείωτη είναι η ικανότητα της αρσενικής μπελούγκα να μιμηθεί την ανθρώπινη φωνή.

Σε κατάσταση αιχμαλωσίας, μιμείται το πρότυπο της ανθρώπινης ομιλίας, αρκετές οκτάβες χαμηλότερα από τις κλήσεις των φαλαινών. Αλλά και στο φυσικό τους περιβάλλον είναι γνωστό ότι ακούγονται σαν παιδιά που φωνάζουν.