Κοσμος

Criminal Minds - Τζίπσι Ρόουζ: Η κόρη που σχεδίασε τη δολοφονία της κακοποιητικής μητέρας της

«Νιώθω ότι είμαι πιο ελεύθερη στη φυλακή από ό,τι όταν ζούσα με τη μαμά μου. Τώρα μπορώ να ζω σαν κανονική γυναίκα»

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζίπσι Ρόουζ Μπλάντσαρντ: Η μητέρα που έπασχε από σύνδρομο Μινχάουζεν και ανάγκαζε την κόρη της να προσποιείται την άρρωστη, ο απαγορευμένος έρωτας και ο δολοφόνος που εκτέλεσε το σχέδιο.

Η Τζίπσι Ρόουζ ήταν μια έφηβη κοπελίτσα καθηλωμένη σε αναπηρικό καρότσι, χλωμή και αδύνατη, με δόντια σάπια και καθετήρα σίτισης. Το χαμογελαστό της πρόσωπο κάλυπταν τεράστια παραμορφωτικά γυαλιά. Η ηλικία και το ύψος της ήταν δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια, καθώς μιλούσε με ψιλή παιδική φωνούλα και κανείς δεν την είχε δει ποτέ να στέκεται όρθια. Συχνά η μητέρα της, η Ντίντι, έσερνε μαζί τους μια φιάλη οξυγόνου με ρινική κάνουλα και όποτε τη ρωτούσαν από τι πάσχει το παιδί της αράδιαζε ολόκληρη λίστα από παθήσεις: γενετικά προβλήματα, μυϊκή δυστροφία, επιληψία, άσθμα, υπνική άπνοια, προβλήματα στα μάτια. Έλεγε ότι η Τζίπσι ήταν έτσι από μωρό, ότι είχε νοσηλευτεί στην εντατική ως νεογνό, ότι είχε λευχαιμία και εγκεφαλική βλάβη. Είχε αναλάβει η ίδια την κατ' οίκον εκπαίδευσή της γιατί δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τα συνομήλικα παιδιά, έχοντας το μυαλό ενός 7χρονου.  

Η Ντίντι ήταν πρότυπο γονέα. Μια 48χρονη ακούραστη, χωρισμένη μητέρα που φρόντιζε το βαριά άρρωστο παιδί της. Ήταν εύσωμη, ανοιχτόκαρδη κι έκανε εύκολα φίλους. Δεν είχε δουλειά και ήταν φροντιστής πλήρους απασχόλησης για την κόρη της. Αλλά μετά τη δολοφονία της, που σχεδίασε η κόρη της, αποδείχθηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν. Η Τζίπσι Ρόουζ δεν ήταν ποτέ άρρωστη. Είχε υποστεί κακοποίηση από τη μητέρα της σε όλη της τη ζωή. 

Μητέρα και κόρη ζούσαν στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι και ήταν ένα δίδυμο πολύ αγαπητό στη γειτονιά. Το ξύλινο ροζ σπίτι τους ήταν προσφορά μιας Χριστιανικής ΜΚΟ - με ειδικά φτιαγμένη ράμπα για να ανεβαίνει το καροτσάκι της Τζίπσι ως την είσοδο και μια μπανιέρα τζακούζι για να ανακουφίζει το σώμα της. Τα καλοκαιρινά βράδια η Ντίντι έστηνε έναν προτζέκτορα δίπλα στο σπίτι και τα φτωχά παιδιά της γειτονιάς πήγαιναν να δουν ταινίες. Η προβολή δεν ήταν δωρεάν. Η Ντίντι χρέωνε τους μικρούς θεατές, ωστόσο το ποσό ήταν μικρό και τα χρήματα θα πήγαιναν στις θεραπείες της Τζίπσι. 

Οι φίλοι και οι γείτονες της Ντίντι γνώριζαν ότι ο πατέρας της Τζίπσι είχε πεθάνει, ότι ήταν αλκοολικός και χλεύαζε την κατάσταση της ανάπηρης κόρης του. Δεν τους είχε στείλει ποτέ χρήματα, ούτε όταν η Ντίντι και η Τζίπσι είχαν χάσει τα πάντα στον τυφώνα Κατρίνα. Μια γιατρός σε ένα καταφύγιο διάσωσης τους είχε βοηθήσει να φτάσουν στο Μιζούρι. Οι φίλοι βοηθούσαν τη Ντίντι και τη Τζίπσι όσο μπορούσαν, τις πήγαιναν με το αμάξι στο αεροδρόμιο για τα ιατρικά τους ταξίδια, έκαναν δώρα στη Τζίπσι και χαίρονταν για τα φιλανθρωπικά ταξίδια στο Disney World και τις παροχές που είχαν από ιδρύματα όπως το «Κάνε Μια Ευχή».

Ήταν μια τέλεια ιστορία για μια οικογένεια μαμάς-κόρης που μέσα από τραγωδίες και καταστροφές καταφέρνει να ορθοποδήσει. Όμως η ιστορία δεν είχε τελειώσει. Στις 14 Ιουνίου 2015 ο λογαριασμός της Ντίντι στο Facebook δημοσίευσε πως: «Η σκύλα πέθανε». 

Αυτή η δημοσίευση ανησύχησε φίλους και γείτονες της Ντίτι που ειδοποίησαν την αστυνομία και σύντομα μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι. Ώσπου να βγει το ένταλμα της αστυνομίας για έρευνα του σπιτιού, μια φίλη είχε μπει παράνομα και πρόλαβε να δει φευγαλέα ότι το αναπηρικό καροτσάκι και τα φάρμακα της Τζίπσι ήταν ακόμα στο σπίτι. Ίσως το ανάπηρο κορίτσι είχε απαχθεί. Ώρες μετά, η αστυνομία μπήκε στο σπίτι και βρήκε τη Ντίντι νεκρή στο κρεβάτι της. Είχε μαχαιρωθεί 17 φορές.

Μια φίλη της Τζίπσι Ρόουζ μίλησε στην αστυνομία για τον νεαρό φίλο που είχε αποκτήσει η Τζίπσι στο διαδίκτυο, κρυφά από τη μητέρα της. Λεγόταν Νίκολας Γκόντιτζον, ήταν 24 ετών και έμενε στο Ουισκόνσιν. Είχαν γνωριστεί μέσα από τις σελίδες ανύπαντρων Χριστιανών, συνομιλούσαν τα δύο τελευταία χρόνια, είχαν ερωτευθεί κι έκαναν όνειρα μια μέρα να παντρευτούν. Η Τζίπσι ήθελε να γευτεί μια φυσιολογική ζωή αλλά, όποτε το επιχείρησε, η μητέρα της την τιμωρούσε αυστηρά.  Το μήνυμα στο Facebook είχε σταλεί από μια IP διεύθυνση στο Ουισκόνσιν. Εκεί, την επόμενη μέρα, η αστυνομία βρήκε τον Νίκολας Γκόντιτζον που παραδόθηκε χωρίς πρόβλημα. Μαζί του ήταν και η Τζίπσι σώα και αβλαβής. 

«Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται» είπε ο σερίφης του Σπρίνγκφιλντ σε συνέντευξη Τύπου το επόμενο πρωί. Η Τζίπσι δεν είχε χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι από τη στιγμή που έφυγε από το σπίτι της λίγες μέρες νωρίτερα. Μπορούσε να περπατήσει μια χαρά και δεν είχε μυϊκό πρόβλημα. Δεν είχε πάρει μαζί της ούτε φάρμακα ούτε οξυγόνο. Τα μαλλιά της ήταν κοντά και άγρια, αλλά δεν ήταν φαλακρή, απλώς η μητέρα της τής ξύριζε μια ζωή το κεφάλι για να φαίνεται άρρωστη. Το ανάπηρο στα μάτια των άλλων παιδί δεν υπήρχε. «Όλα ήταν απάτη» είπε η Τζίπσι στην αστυνομία, «η μητέρα μου με ανάγκαζε να την υπακούω».

Όταν οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η Τζίπσι ήταν ενήλικη και δεν είχε κανένα από τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που ισχυριζόταν η μητέρα της, η δημόσια οργή για την πιθανή απαγωγή ενός ανάπηρου κοριτσιού έδωσε τη θέση της στο σοκ και τη συμπάθεια για τη Τζίπσι Ρόουζ. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας χείμαρρος αποκαλύψεων. 

Γιατροί που είχαν εξετάσει κατά καιρούς τη Τζίπσι Ρόουζ δεν είχαν βρει στοιχεία για τα προβλήματα υγείας που ισχυριζόταν η Ντίντι ότι είχε η κόρη της. Ένας γιατρός υποψιάστηκε ότι η Ντίντι έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, μια ψυχική διαταραχή όπου ένας γονιός ή φροντιστής υπερβάλλει, κατασκευάζει ή προκαλεί ασθένεια σε ένα άτομο υπό τη φροντίδα του για να κερδίσει συμπάθεια, προσοχή, χρήματα ή άλλα οφέλη. Η Ντίντι φρόντισε να μην εξεταστεί ξανά η κόρη της από αυτόν τον γιατρό, επισκεπτόταν άλλες κλινικές και αργότερα, με την απώλεια όλων των ιατρικών εγγράφων της Τζίπσι στον τυφώνα Κατρίνα, παρουσίαζε ως αλήθεια ό,τι ήθελε εκείνη. Οι άνθρωποι στον περίγυρο των δύο γυναικών αποδέχθηκαν την κατάσταση υγείας της κόρης ως αληθινή και οι δυο γυναίκες ωφελήθηκαν από τις προσφορές πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων. 

Ο πατέρας της Τζίπσι, ο Ροντ, ζούσε. Γνώρισε τη Ντίντι όταν ήταν ακόμη στο γυμνάσιο και έβγαιναν για έξι μήνες. Εκείνος ήταν 17 ετών, εκείνη 24 όταν έμεινε έγκυος. Την παντρεύτηκε γιατί αυτό θεώρησε σωστό να κάνει. «Ξύπνησα στα 18α γενέθλιά μου και συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν ερωτευμένος μαζί της» είπε. «Ήξερα ότι παντρεύτηκα για λάθος λόγους». Έφυγε από τη Ντίντι και μάταια προσπάθησε πολλές φορές να γυρίσει. Η Τζίπσι Ρόουζ γεννήθηκε λίγο μετά τον χωρισμό του ζευγαριού, στις 27 Ιουλίου 1991. Ο πατέρας έστελνε πάντα 1.200 δολάρια στη Ντίντι κάθε μήνα και όποιο άλλο δώρο του ζητούσε για τη Τζίπσι.  

«Η Τζίπσι ήταν υγιής όταν γεννήθηκε» είπε ο Ροντ. «Αλλά όταν ήταν 3 μηνών, η Ντίντι πείστηκε ότι το μωρό είχε υπνική άπνοια και θα σταματούσε να αναπνέει τη νύχτα. Τότε ήταν που άρχισε να την πηγαίνει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να βρουν τίποτα, παρά τους τρεις γύρους εξετάσεων και ένα μόνιτορ ύπνου. Η πεποίθηση ότι η Τζίπσι ήταν ένα άρρωστο παιδί επικράτησε. Η Ντίντι είχε δουλέψει ως βοηθός νοσοκόμου και μου εξηγούσε με ιατρική ορολογία τα όλο και πιο μπερδεμένα προβλήματα υγείας λέγοντας ότι η Τζίπσι είχε ένα γενετικό ελάττωμα. Πολλά από τα προβλήματα υγείας της ισχυριζόταν ότι προέρχονταν από αυτό… Όλα αυτά τα χρόνια η Τζίπσι δεν μου είπε τίποτα εναντίον της μητέρας της».

Η Ντίντι έκανε την κόρη της να φαίνεται μικρότερη, την ανάγκαζε να προσποιείται την  ανάπηρη και τη χρόνια άρρωστη, υποβάλλοντάς την σε περιττές χειρουργικές επεμβάσεις, δίνοντάς της φάρμακα και ελέγχοντάς την μέσω σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Ο δρ Μπάρτον, ειδικός στις πλασματικές διαταραχές (όπως το Μινχάουζεν δι’ Αντιπροσώπου), δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση που είχε βιώσει κατά την οποία ένα κακοποιημένο παιδί σκότωσε τον κακοποιητικό γονέα. «Οι δράστες είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι. Ξέρουν πώς να χειραγωγούν άλλους ανθρώπους. Χειραγωγούν και τα θύματά τους και όσο συνεχίζεται αυτό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ο “ασθενής” να συμμορφώνεται με τον δράστη. Η επιθυμία να ευχαριστήσει τον γονέα μπορεί να είναι αρκετή για να στρατολογηθεί ένα παιδί στην εξαπάτηση. Καμία πηγή δεν αναφέρει περίπτωση που η κακοποίηση συνεχίστηκε τόσο πολύ, μέχρι την ενηλικίωσή του θύματος».  

Η Τζίπσι Ρόουζ όταν συνελήφθη δήλωσε ότι ήταν 19 ετών. Ο πατέρας αργότερα προσκόμισε το πιστοποιητικό γέννησής της που έδειχνε ότι ήταν 23. Ομολόγησε την ενοχή της για φόνο εξ αμελείας και της επιβλήθηκε ποινή 10 ετών. «Νιώθω ότι είμαι πιο ελεύθερη στη φυλακή από ό,τι όταν ζούσα με τη μαμά μου. Τώρα μπορώ να ζω σαν κανονική γυναίκα». Θα έχει δυνατότητα αποφυλάκισης το 2023. Μετά από μια σύντομη δίκη τον Νοέμβριο του 2018, ο Νίκολας Γκόντιτζον καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια.

Η ιστορία της Τζίπσι Ρόουζ υπήρξε θέμα πολλών δημοσιογραφικών εκπομπών και τηλεταινιών, όπως: “Mommy Dead and Dearest” παραγωγής HBO και “The Act”, σειρά 8 επεισοδίων, με πρωταγωνίστρια τη Πατρίσια Αρκετ που ερμηνεύοντας τη Ντίντι Μπάντσαρντ βραβεύτηκε με βραβείο Εμι.