Κοσμος

Σημαντική νίκη για τον Μπάιντεν στη Γερουσία - Πέρασε το νομοσχέδιο ύψους 430 δισ. δολαρίων

Ποιους τομείς αφορά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το μεγάλο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα και την Υγεία.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Κυριακή ένα νομοσχέδιο ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την αύξηση ορισμένων εταιρικών φόρων, μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τις πιθανότητές τους να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις φετινές εκλογές.

Έπειτα από μια μαραθώνια, διήμερη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου με συζητήσεις και προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να εκτροχιάσουν το πακέτο, η Γερουσία ενέκρινε τη νομοθεσία που είναι γνωστή ως «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», με ψήφους 51-50, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να δίνει την ισοψηφία.

Η συζήτηση ξεκίνησε το Σάββατο και μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, οι Δημοκρατικοί είχαν καταρρίψει πάνω από δώδεκα τροπολογίες των Ρεπουμπλικανών που είχαν σκοπό να τορπιλίσουν το νομοσχέδιο. Παρά την ομόφωνη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών, η ενότητα των Δημοκρατικών στη Γερουσία, η οποία κατανέμεται στο 50-50 -με κρίσιμη ωστόσο την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις- έδειξε ότι το κόμμα βρισκόταν σε καλό δρόμο για μια νίκη που τονώνει το ηθικό τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, στις οποίες διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο -απόρροια πολυάριθμων συμβιβασμών με τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του κ. Μπάιντεν- προβλέπει 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση των στόχων και αναμενόταν να εγκριθεί αργότερα την Κυριακή από την Γερουσία. Στην Βουλή αναμένεται να υπερψηφιστεί έως την επόμενη Παρασκευή.

Τζο Μπάιντεν © EPA/ Evan Vucci

Ηλιακή ενέργεια

«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν την επένδυση αυτή, την υψηλότερη στην Ιστορία των ΗΠΑ. Διότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται κάθε χρόνο από φονικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές, η κλιματική κρίση βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα με τις κυριότερες ανησυχίες των αμερικανικών νοικοκυριών, πολύ πίσω από τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι αυτές οι δαπάνες θα τύχουν της υποστήριξης των Αμερικανών, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να εστιάσουν σε οικονομικά κίνητρα: μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φορολογικών εκπτώσεων σε παραγωγούς και καταναλωτές αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας.

Αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων, θα προσφερθούν επίσης στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες για να τις βοηθήσουν στη μετάβασή τους – ένα μέτρο που επικρίθηκε έντονα από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος επειδή δεν επιτεύχθηκε μια πιο φιλόδοξη συμφωνία ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Προβλέπει επίσης μέτρα για τη δασοπροστασία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των δασών απέναντι στις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν την αμερικανική Δύση και των οποίων ο πολλαπλασιασμός έχει αποδοθεί εν πολλοίς στην υπερθέρμανση του Πλανήτη.

Φθηνότερα φάρμακα

Ο «Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού», όπως αποκαλείται, σκοπεύει παράλληλα να αντιμετωπίσει την υπέρογκη τιμή ορισμένων φαρμάκων, όπως η ινσουλίνη, κι έτσι να εξαλείψει εν μέρει τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση που έχουν οι Αμερικανοί στην περίθαλψη.

«Η αγωνία των ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να αγοράσουν φάρμακα που σώζουν ζωές θα αμβλυνθεί σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση θα επιτρέψει για πρώτη φορά στο Medicare - το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας - να διαπραγματευτεί απευθείας τις τιμές ορισμένων φαρμάκων με τις φαρμακοβιομηχανίες και έτσι να εξασφαλίσει πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν καταγγείλει το απαγορευτικό κόστος ορισμένων θεραπειών, το οποίο μπορεί να είναι έως και 10 φορές ακριβότερο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου.

Υπάρχουν ωστόσο άλλοι που δεν συμμερίζονται την ανάγκη κρατικής παρέμβασης, θεωρώντας ότι πρόκειται για ζήτημα ατομικής ευθύνης και προνοητικότητας.