Κοσμος

Ερευνητές τοποθετούν κάμερες σώματος σε παιδιά για να μελετήσουν τη φτώχεια στη Νέα Ζηλανδία

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία μελετούν το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας μέσω καμερών.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία τοποθέτησαν κάμερες σε παιδιά προκειμένου να καταγράψουν και να μελετήσουν τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στη χώρα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, που δημοσιεύθηκε στο New Zealand Medical Journal, περιελάμβανε 168 τυχαία επιλεγμένους νέους ηλικίας 11 έως 13 ετών από 16 σχολεία του Ουέλλινγκτον, οι οποίοι φορούσαν κάμερες για τέσσερις ημέρες. Σημειώνεται ότι οι κάμερες έβγαζαν φωτογραφία κάθε επτά δευτερόλεπτα, εκτός των ωρών των σχολικών μαθημάτων και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Τα παιδιά φορούσαν τις κάμερες όλη την ώρα. Συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους και τις δραστηριότητές τους», ανέφερε η καθηγήτρια δημόσιας υγείας και συγγραφέας της μελέτης, Louise Signal.

«Έπαιζαν μπάλα, μπορούσες να δεις τι τρώνε, πού πηγαίνουν», πρόσθεσε. Οι φωτογραφίες αποτύπωναν επίσης το πώς ζούσαν τα παιδιά και εάν είχαν ιδιωτικό χώρο.

Είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί κάμερες προσαρτημένες σε παιδιά. Στόχος της έρευνας, σύμφωνα με τη Louise Signal, είναι «η καταγραφή της φτώχειας από την οπτική γωνία ενός παιδιού».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά στερούνται υγιεινής διατροφής, δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ή ιδανικό χώρο όπου θα μπορούσαν να διαβάσουν, ζουν σε άσχημες συνθήκες και είναι πιθανό να στραφούν στο αλκοόλ.

«Είναι αποκαρδιωτικό», τόνισε η Signal και πρόσθεσε «πάντα λέγαμε ότι είμαστε μια υπέροχη χώρα για να μεγαλώσει κάποιος, αλλά αυτό ισχύει μόνο για μερικά παιδιά».

Ένα στα πέντε παιδιά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ζει σε σχετική φτώχεια, σύμφωνα με μελέτη της UNICEF του 2020, η οποία έθεσε τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις για την ευημερία των νέων παγκοσμίως.

«Από τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα δεδομένα της μελέτης, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έλαβε μέτρα για τη στέγαση, τα επίπεδα παροχών και την πληρωμή κόστους διαβίωσης σε άτομα με χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, βλάπτοντας την υγεία και την ευημερία των παιδιών μας», ανέφερε η καθηγήτρια Louise Signal.

«Ευελπιστούμε ότι κοινοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας θα ευαισθητοποιήσουμε τις αρμόδιες αρχές. Δεν πρόκειται να αποκτήσουμε μια ακμάζουσα κοινωνία αν δεν νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας», κατέληξε η Signal.

Με πληροφορίες από Guardian