Κοσμος

Γενς Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): «Η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία»

ΗΠΑ και σύμμαχοι θα δίνουν όπλα στο Κίεβο για όσο χρειαστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πόλη Borodyanka κοντά στο Κίεβο μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό
Η πόλη Borodyanka κοντά στο Κίεβο μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό © EPA/POOL

Στην Ουκρανία η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει, το μήνυμα από τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπόσχεση στο Κίεβο για νέα στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (4/08) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για να εμποδιστεί η Μόσχα να επιτύχει, το ΝΑΤΟ και οι χώρες μέλη του μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με όπλα και άλλη βοήθεια για πολύ καιρό ακόμη, πρόσθεσε.

«Είναι προς το συμφέρον μας να μην επιτύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας σε ομιλία που εκφώνησε στην πατρίδα του. Και συμπλήρωσε: «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομερό, όμως θα ήταν πολύ χειρότερα αν γινόταν πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Πότε θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ

Περιγράφοντας αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ως μια επίθεση εναντίον της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η συμμαχία πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου. «Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» επανέλαβε.

Και εξήγησε: «Αν ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν σκεφτεί να κάνει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ κάτι παρόμοιο με αυτά που έκανε στη Γεωργία, τη Μολδαβία ή την Ουκρανία, τότε ολόκληρο το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί αμέσως».

«Αυτή δεν είναι απλώς μια επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι επίσης μια επίθεση στις αξίες μας και στην παγκόσμια τάξη την οποία θέλουμε» ξεκαθάρισε επίσης.

Ο Στόλτενμπεργκ εκφώνησε την ομιλία στο νησί Ουτόγια, όπου το 2011, βάζοντας στόχο μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο ακροδεξιός Αντερς Μπρέιβικ είχε ανοίξει πυρ σκοτώνοντας 69 ανθρώπους. Στα χρόνια μετά την επίθεση, το μικρό αυτό νορβηγικό νησί έχει γίνει ένα κέντρο διδασκαλίας των δημοκρατικών αξιών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ