Κοσμος

Γιατί μια κρίση στην Ταϊβάν θα δυσκόλευε να αγοράσουμε νέες ηλεκτρονικές συσκευές;

Ποια είναι η TSMC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
TSMC : «O πόλεμος Κίνας - Ταϊβάν θα έβλαπτε τους πάντες»
Τσιπ © Pixabay

TSMC : O πόλεμος Κίνας - Ταϊβάν θα έβλαπτε τους πάντες.

Εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν, το πιο προηγμένο εργοστάσιο τσιπ στον κόσμο θα καθιστούσε «μη λειτουργικό», δήλωσε ο πρόεδρος της TSMC Μαρκ Λιου σε συνέντευξή του στο CNN αυτή την εβδομάδα. Ο Λιου είπε ότι εάν η Ταϊβάν εισέβαλλε από την Κίνα, το εργοστάσιο του κατασκευαστή τσιπ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει επειδή βασίζεται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το εργοστάσιο της TSMC με τη βία. Εάν αναλάβετε στρατιωτική δύναμη ή εισβολή, θα καταστήσετε το εργοστάσιο της TSMC μη λειτουργικό», είπε ο Λιου.

«Επειδή πρόκειται για μια τόσο εξελιγμένη μονάδα παραγωγής, εξαρτάται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από υλικά μέχρι χημικά έως ανταλλακτικά μέχρι λογισμικό μηχανικής και διάγνωση».

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) προμηθεύει την Apple με επεξεργαστές για τα τελευταία μοντέλα των φορητών συσκευών της, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για τους κατασκευαστές που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν το δικό τους επεξεργαστή με δικά τους μέσα.

Η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ έριξε επάνω στην ταϊβανέζικη εταιρεία τους προβολείς τη διετία 2020 - 2021, καθώς ορισμένες από τις πιο μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του πλανήτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla και GM έως την Apple αναθεωρούσαν τους δικούς τους στόχους με βάση το πόσο η TSMC μπορούσε να παράγει και να εξάγει. Η παγκόσμια κρίση τσιπ έχει πλήξει άλλωστε τις βιομηχανίες σε όλους τους τομείς, από ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης έως αυτοκινητοβιομηχανίες, και οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση και την έλλειψη προϊόντων.

Η Semiconductor Industry Association λέει πως το 75% των παγκόσμιων κατασκευαστικών δυνατοτήτων είναι στην ανατολική Ασία. Οι TSMC και Samsung (Ταϊβάν και Νότια Κορέα αντίστοιχα) είναι οι κυρίαρχοι «παίκτες».

Την επιτυχία της TSMC έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Οι κινεζικές κατασκευάστριες ημιαγωγών βρίσκονται ακόμη μακριά από το να απειλήσουν την κυριαρχία της. Αλλά και αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Intel, δυσκολεύονται επίσης να ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ το Πεντάγωνο πιέζει σιωπηρά την κυβέρνηση να επενδήυσει περισσότερα στην εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ ώστε ο κρίσιμος αμυντικός εξοπλισμός της χώρας να μην εξαρτάται από ξένους κατασκευαστές. Η Κίνα προς το παρόν παραμένει εξαρτημένη από τις βιομηχανίες άλλων χωρών, καθώς εξακολουθεί να εισάγει επεξεργαστές, με τις εισαγωγές της στο είδος να φτάνουν το 2020 σε αξία τα 350 δισ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.