Κοσμος

Ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά

Τα επόμενα βήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις τουρκικές ακτές το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά
Στις τουρκικές ακτές το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά © EPA/ ERDEM SAHIN

Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά έφθασε στις τουρκικές ακτές. Η πορεία που θα ακολουθήσει το πλοίο.

Η πρώτη αποστολή φορτίου ουκρανικών σιτηρών έφτασε το βράδυ της Τρίτης στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης στη Μαύρη θάλασσα, σύμφωνα με ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το φορτηγό πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που αναχώρησε από την Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, τη Δευτέρα το πρωί με 26.000 τόνους καλαμποκιού και προορισμό τον Λίβανο, αναμένεται να περάσει τη νύχτα στα ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας και θα επιθεωρηθεί αύριο το πρωί από διεθνή ομάδα στην είσοδο του Βοσπόρου, διευκρίνισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή που επιτράπηκε να γίνει βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών και να υπάρξει ανακούφιση στις αγορές γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο και τον εικονολήπτη του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην παραλία, το πλοίο μήκους 186 μέτρων έφτασε στα ανοιχτά των ακτών λίγο πριν από τις 19.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Με κύκλο το σημείο όπου βρίσκεται το φορτηγό πλοίο Razoni
Με κύκλο το σημείο όπου βρίσκεται το φορτηγό πλοίο Razoni © marinetraffic.com

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το πλοίο αναμενόταν «στην είσοδο του Βοσπόρου γύρω στις 21.00».

Η επιθεώρηση, που έχει ζητήσει η Μόσχα η οποία θέλει για βεβαιωθεί για τη φύση του φορτίου, θα πραγματοποιηθεί από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ. Ακολούθως, το Razoni θα συνεχίσει την πορεία του, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος ναύαρχος Οζκάν Αλτουνμπουλάκ, επικεφαλής του Κέντρου Κοινού Συντονισμού που επιβλέπει τις επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ