Κοσμος

Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι - Απειλούν με αντίποινα οι Κινέζοι

Το πρώτο της μήνυμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νάνσι Πελόζι
Έφτασε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι © EPA/ RITCHIE B. TONGO

Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι το αεροσκάφος της Νάνσι Πελόσι. Ανησυχία για την αντίδραση της Κίνας.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την επικεφαλής της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν, σε μια επίσκεψη την οποία το Πεκίνο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί εχθρική, απειλώντας ότι «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια».

Από νωρίς το πρωί έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ταϊβάν μαχητικά κινεζικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν αναμονή της άφιξης της κ. Πελόζι. Κινέζοι σχολιαστές καλούσαν τον στρατό να καταρρίψει το αεροπλάνο.

Η επίσκεψη φέρνει νέες γεωπολιτικές εξελίξεις με την απάντηση της Κίνας να αναμένεται. Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα βλέμματά του στο νησί αυτό - που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και στην παγκόσμια οικονομία- περιμένοντας να δει το πώς θα αντιδράσει η Κίνα.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Παρότι σε διπλωματικό επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή καθεστώτος του αυτοδιοικούμενου νησιού.

2022/08/02 重要貴賓機場迎賓直播

Οι πρώτες δηλώσεις της Πελόζι από την Ταϊβάν

Λίγο μετά την άφιξή της στην Ταϊπέι, η Νάνσι Πελόζι προέβη σε μία σημαίνουσα δήλωση, τονίζοντας ότι η επίσκεψή της τιμά την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξει τη Δημοκρατία της Ταϊβάν».

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε και πρόσθεσε «η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».

Οργή της Κίνας για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Η Ταϊβάν διαψεύδει τις αναφορές για κινεζικά Su-35 που διέσχισαν τα Στενά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς σήμερα τις αναφορές κινεζικών κρατικών Μέσων Ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ