Κοσμος

Eυρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να θεσμοθετήσει κανόνες για την Airbnb

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Politico: Ευρωβουλευτές πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσμοθετήσει νέους κανόνες για την Airbnb
Airbnb © Pixabay

Airbnb: Eυρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστούν κανόνες. 

Σε επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, την οποία υπογράφουν δεκάδες ευρωβουλευτές από όλες σχεδόν τις παρατάξεις και οργανώσεις από περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές πόλεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται «να προχωρήσει επειγόντως» με τη λεγόμενη πρωτοβουλία για τη βραχυχρόνια μίσθωση. 

 «Οι τρέχουσες αυξήσεις στο κόστος ζωής, τα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών θέτουν πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά υπό κλιμακούμενες οικονομικές πιέσεις», αναφέρεται στην επιστολή.

Η εγκαθίδρυση της Airbnb σε τουριστικές περιοχές συνέβαλε σε σημαντική αύξηση ενοικίων και στέγης, ενισχύοντας την ίδια ώρα το τουριστικό κύμα σε ήδη επιβαρυμένες πόλεις, όπως είναι το Παρίσι και η Βαρκελώνη.

Μια έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ που διεξήγαγε η Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, για να προετοιμάσει την πρωτοβουλία, αποκάλυψε πόσο αμφιλεγόμενο είναι το θέμα. Η έρευνα έλαβε 5.696 απαντήσεις, αριθμός ασυνήθιστα υψηλός. Εκτός από πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com, ένας συνασπισμός πόλεων έλαβε επίσης θέση, ο οποίος αυτοαποκαλείται «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων για τις Βραχυχρόνιες Διακοπές». Μεταξύ των πόλεων ήταν μεγάλες τουριστικές περιοχές όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα τι γίνεται με το νέο εγχειρίδιο κανόνων. Αρχικά, περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής για την 1η Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Επανεμφανίστηκε σε ένα σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής για τις 12 Οκτωβρίου, αλλά καταργήθηκε και πάλι αργότερα.

Με το νέο εγχειρίδιο κανόνων, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πρόκειται να εμπλακεί σε μια συζήτηση, που για χρόνια διεξαγόταν κυρίως σε πόλεις, δικαστήρια και χώρες μέλη της ΕΕ. Η Airbnb και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν, για να δημιουργήσουν μοντέλα βιώσιμου τουρισμού, που να ωφελούν οικονομικά τους ντόπιους και προστατεύοντας παράλληλα τις κοινότητες.

Οι υπογράφοντες την επιστολή, αλλά και άλλοι παρατηρητές, εκτιμούν ότι η Επιτροπή χρειάζεται λίγο χρόνο για να καταλάβει πώς το εγχειρίδιο κανόνων θα συσχετιστεί με άλλους νόμους της ΕΕ. Μέρος της συζήτησης γύρω από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κατά πόσον οι καταχωρίσεις που αψηφούν τους τοπικούς κανονισμούς θα πρέπει να θεωρούνται «παράνομο περιεχόμενο», το οποίο οι πλατφόρμες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι η πρόσβαση των πόλεων στα δεδομένα που διατηρούν οι πλατφόρμες για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι πόλεις ισχυρίστηκαν στα σχόλιά τους ότι χρειάζονται πρόσβαση σε όλα τα είδη δεδομένων (όπως τα στοιχεία ταυτότητας του οικοδεσπότη, τον αριθμό των κλινών στο κατάλυμα και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που νοικιάζονται) για την επιβολή των τοπικών κανόνων, αλλά οι πλατφόρμες δήλωσαν ότι τα αιτήματα αυτά ήταν «ασύμβατα» με τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων. 

Η Airbnb, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τέσσερις στους 10 οικοδεσπότες δηλώνουν ότι η φιλοξενία στην Airbnb τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το έργο της ΕΕ για την επικαιροποίηση των κανόνων της και την απελευθέρωση των πλεονεκτημάτων της φιλοξενίας και της ενιαίας αγοράς για περισσότερους Ευρωπαίους», ανέφερε η πλατφόρμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ