Κοσμος

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο λόγω της Ευλογιάς των Πιθήκων

Τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο και η πολιτεία της Νέας Υόρκης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία την Πέμπτη εν μέσω της αυξανόμενης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λοντον Μπριντ, δήλωσε ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων στον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, αλλά ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην πόλη να κινητοποιήσει πόρους και να επιταχύνει τα σχέδια για να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Οι μολύνσεις στην πόλη σχεδόν διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε.

Στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει καταγράψει 1.251 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων μέχρι στιγμής, η Επίτροπος Υγείας, Μαίρη Μπάσετ, είπε ότι συνιστά μια άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η εν λόγω κινητοποίηση έρχεται αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η αυξανόμενη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένα «εξαιρετικό» γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, λέγοντας ότι είχε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 χώρες. Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως μέσω της στενής σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο και σχεδόν όλα τα γνωστά κρούσματα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες.