Κοσμος

Χελωνάκι αφόδευε καθαρό πλαστικό επί έξι ημέρες συνεχόμενα

Είχε διασωθεί από παραλία του Σίδνεϊ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kris-mikael-krister-agihpibrtve-unsplash

Έξι ημέρες χρειάστηκε για να καθαρίσει πλήρως το έντερο μωρού χελώνας από το πλαστικό που είχε καταναλώσει.

Ένα μωρό πράσινης θαλάσσιας χελώνας που διασώθηκε από παραλία του Σίδνεϊ είχε φάει τόσο πολύ πλαστικό που χρειάστηκαν έξι ημέρες για να αποβληθεί το περιεχόμενό του, σύμφωνα με το νοσοκομείο άγριας ζωής του ζωολογικού κήπου Taronga.

Το 127 γραμμαρίων χελωνάκι βρέθηκε ξαπλωμένο ανάσκελα σε μια λιμνούλα κοντά στην παραλία Ταμαράμα του Σίδνεϊ. Του έλειπε το ένα από τα τέσσερα πτερύγιά του, είχε ένα τσιπ σε ένα άλλο και είχε μια τρύπα στο κέλυφός του.

Οι φροντιστές δήλωσαν ότι πέρα από αυτά τα τραύματα, η χελώνα φαινόταν να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και δεν είχε πρόβλημα να κολυμπήσει.

"Αλλά μετά άρχισε να αφοδεύει και να αφοδεύει πλαστικό για έξι ημέρες. Δεν έβγαιναν περιττώματα, μόνο καθαρό πλαστικό", δήλωσε η κτηνιατρική νοσοκόμα της Taronga Sarah Male.

"Ήταν όλα διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και συνθέσεις. Κάποια ήταν σκληρά, κάποια ήταν αιχμηρά, και σε κάποια μπορούσες να καταλάβεις ότι το πλαστικό είχε γραφή πάνω του. Αυτό είναι το μόνο που τρώνε μερικά από αυτά τα καημένα τα μικρά. Υπάρχει τόσο πολύ πλαστικό τριγύρω που το καταναλώνουν ως την πρώτη τους αρχική τροφή", δήλωσε η ίδια.

Ο Male περιέγραψε τη χελώνα, η οποία έχει επανέλθει στην υγεία της και ζυγίζει πλέον σχεδόν 400 γραμμάρια, ως "μπέιγκελ με πτερύγια".

Παρά την πρόοδο, μπορεί να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να απελευθερωθεί ξανά στη φύση και στα παράκτια ύδατα.

Το νοσοκομείο λέει ότι το μέγεθος των μικροσκοπικών νεοσσών τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στα θηράματα και θέλουν το ζώο να έχει τις καλύτερες πιθανότητες να ζήσει. Εκτός από το μέγεθος, οι θερμοκρασίες των ωκεανών αποτελούν επίσης παράγοντα - τα θερμότερα νερά είναι καλύτερα για τις χελώνες.

"Αν όλοι αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους για να μαζέψουν λίγα σκουπίδια - δεν χρειάζεται να είναι στην παραλία - τότε ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά", δήλωσε ο Male.

Πολιτείες, όπως η Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία, έχουν επιβάλει αυστηρότερες απαγορεύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά η κλίμακα του προβλήματος είναι κατά καιρούς συντριπτική.

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι χύνονται στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η πλειονότητα μεταφέρεται στη θάλασσα από τα ποτάμια, απορρίπτεται κατά μήκος των ακτών ή εγκαταλείπεται από αλιευτικά σκάφη.

Μια μελέτη μιας παραλίας στο νησί Henderson, ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, βρήκε σχεδόν 38 εκατ. κομμάτια πλαστικού διασκορπισμένα στην άμμο.

Ωστόσο, ερευνητές του CSIRO ανέφεραν τον Ιούνιο ότι οι τοπικές δράσεις κάνουν τη διαφορά, καθώς η ποσότητα της πλαστικής ρύπανσης στις ακτές της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 30% κατά μέσο όρο, ως αποτέλεσμα των εργασιών των τοπικών κυβερνήσεων για τη μείωση των απορριμμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ