Κοσμος

Νέα Ζηλανδία: 15χρονο αγόρι καταδικάστηκε σε ισόβια για φόνο

Πρέπει να περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια στη φυλακή αφού μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν 22χρονο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας ένα 15χρονο αγόρι για φόνο που διέπραξε στα 14 του.

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας καταδίκασε ένα 15χρονο αγόρι σε ισόβια κάθειρξη για φόνο που διέπραξε όταν ήταν 14 ετών.

Η καταδίκη συμπίπτει με μια ξεχωριστή νομική αμφισβήτηση της πρακτικής της χώρας να επιβάλλει σε παιδιά ισόβια κάθειρξη, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, είναι "επιβλαβής και αναποτελεσματική".

Το αγόρι, το όνομα του οποίου έχει αποσιωπηθεί, μαχαίρωσε τον 22χρονο Bram Willems στην Paihia πέρυσι. Η επίθεση σημειώθηκε αφού τα δύο αγόρια είχαν περάσει ένα απόγευμα μαζί, καταναλώνοντας αλκοόλ και κάνναβη.

Περιγράφοντας τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης κατά την εκδίκαση της ποινής στο Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή, ο δικαστής Timothy Brewer δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος διαπληκτίστηκε και μαχαίρωσε τον Willems αφού το θύμα συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα προς την ξαδέλφη του εφήβου.

Το μέσο ενημέρωσης Stuff μετέδωσε από την ακροαματική διαδικασία ότι η μητέρα του Willems, Christy Lacroix, είπε στο δικαστήριο: "Πήρατε μια ζωή που άξιζε να ζήσει κανείς, μια ζωή για την οποία αγωνίστηκα, για 22 χρόνια. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αφαίρεση μιας ζωής".

Ο Brewer δήλωσε ότι η ισόβια κάθειρξη ήταν κατάλληλη σε αυτή την περίπτωση, παρά την ηλικία του νεαρού. Είπε ότι η νεαρή ηλικία δεν αποτελεί ασυνήθιστο χαρακτηριστικό των εγκλημάτων σοβαρής βίας και έχει μικρή βαρύτητα έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Επέβαλε ελάχιστη περίοδο μη αναστολής 10 ετών.

Ξεχωριστά, το εφετείο εξετάζει επί του παρόντος τις υποθέσεις τριών νεαρών καταδικασθέντων δολοφόνων που άσκησαν έφεση κατά των ποινών ισόβιας κάθειρξης. Η υπόθεση αποτελεί τη βάση για μια ευρύτερη αμφισβήτηση, με το ερώτημα αν είναι "προδήλως άδικο" να καταδικάζονται παιδιά και νέοι σε ισόβια κάθειρξη.

Πέρυσι, σε κοινή δήλωσή τους, ο επίτροπος για τα παιδιά και ακαδημαϊκοί ψυχολογίας και δικαίου ζήτησαν να σταματήσουν οι ποινές ισόβιας κάθειρξης για παιδιά, χαρακτηρίζοντάς τες "επιβλαβείς και αναποτελεσματικές". Ο εγκέφαλος των παιδιών και των εφήβων δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, υποστηρίζουν, και επομένως δεν θα πρέπει να φέρουν πλήρη ποινική ευθύνη ως ενήλικες.

"Κανένα παιδί ή νεαρό άτομο δεν πρέπει να καταδικάζεται στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ενηλίκων", έγραψαν. "Οι τιμωρητικές ποινές των ενηλίκων, όπως η ισόβια κάθειρξη και οι ελάχιστες περίοδοι μη αποφυλάκισης, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για τα παιδιά και τους νέους".