Κοσμος

Σεισμός 7 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Η στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος (βίντεο)

Τέσσερις νεκροί - Ζημιές σε σπίτια - Άνοιξαν δρόμοι

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις Φιλιππίνες ο ισχυρός σεισμός είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ. Τέσσερις νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Εικόνες καταστροφής. Βίντεο με τη στιγμή της δόνησης.

Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα της νησιωτικής χώρας. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους τέσσερις, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Επικράτησε πανικός. Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε κτίρια και στην πρωτεύουσα, Μανίλα, η οποία βρισκόταν σε απόσταση 300 χλμ. από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (27/7) στην ορεινή επαρχία Άμπρα, στη Λουζόν, το μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ένας 25χρονος εργάτης. Εκτελούσε εργασίες μέσα σε ακίνητο, το οποίο κατέρρευσε στην πόλη Λα Τρινιδάδ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπενγκέτ, σύμφωνα με την αστυνομία. Άλλοι 7 εργάτες που βρίσκονταν εκεί βγήκαν σώοι. Ακόμη ένας θάνατος αναφέρθηκε στην επαρχία Άμπρα.

Στην πόλη Ντολόρες, 11 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης, τρομοκρατημένοι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ παράθυρα και βιτρίνες κτιρίων έγιναν κομμάτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Έντουιν Σέρχιο.

Αυτόπτες μάρτυρες για τον σεισμό στις Φιλιππίνες - Επικράτησε πανικός

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός» τόνισε ο Έντουιν Σέρχιο, προσθέτοντας πως προκάλεσε ρωγμές στο κτίριο του αστυνομικού τμήματος. Αφηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι η δόνηση ανέτρεψε ακόμα και πάγκους με λαχανικά στην αγορά της πόλης.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι διακομίστηκαν αρκετοί τραυματίες σε νοσοκομεία. Ο αξιωματικός αυτός, ο Νασαρένο Εμία, τόνισε πως υπάρχουν «ρωγμές σε αρκετά κτίρια» και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στο διαδίκτυο. Από τη μεριά του ο βουλευτής στις Φιλιππίνες Τσινγκ Μπέρνος δήλωσε πως ο σεισμός προκάλεσε «ζημιές σε αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις».

Στη Βιγκάν Σίτι, στη γειτονική επαρχία Ιλόκος Σουρ, κτίρια της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας (1565-1898) υπέστησαν ζημιές. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν στο Facebook δείχνουν ζημιές στο ιστορικό κωδωνοστάσιο της Μπαντάι, τουριστικού προορισμού.

Ο Μίρα Σαπάτα, φοιτητής, αφηγήθηκε ότι βρισκόταν στο σπίτι του, στην πόλη Σαν Χουάν, όταν αισθάνθηκε τον «πολύ δυνατό σεισμό». Πρόσθεσε πως έσπευσε να βγει έξω, εν μέσω συνεχών μετασεισμών. «Το σπίτι μας είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αυτά που βρίσκονται στον λόφο υπέστησαν ζημιές».

Αναφέρθηκαν, επίσης, κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με τον Μαρκ Τιμπάλ, εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, κανένα από τα φράγματα της περιοχής δεν υπέστη ζημιές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για να ανοίξουν δρόμοι που έκλεισαν.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες μετά τον σεισμό στις Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα ομάδες έρευνας και διάσωσης και βοήθεια στην επαρχία Άμπρα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Ο Μάρκος θα μεταβεί αεροπορικώς εντός της ημέρας στην πληγείσα περιοχή, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας των Φιλιππίνων Τρίξι Κρους-Άνχελες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λόγω του ισχυρού σεισμού των 7 Ρίχτερ ουρανοξύστες κλυδωνίστηκαν στην πρωτεύουσα Μανίλα, 300 και πλέον χιλιόμετρα νότια από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Οι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν τις Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, καθώς βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονη.

Ο σημερινός ήταν ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και αρκετά χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2013, σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών στη νήσο Μποχόλ στις Φιλιππίνες (κεντρικά) είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους και είχε εκτοπίσει 400.000. Η δόνηση εκείνη είχε προκαλέσει καταστροφικές κατολισθήσεις. Δεκάδες σπίτια, καθώς και ιστορικοί χώροι λατρείας, που ανάγονταν στην πρώτη εμφάνιση του καθολικισμού στις Φιλιππίνες, είχαν καταστραφεί.

Το 1990, σεισμός 7,8 βαθμών, επίσης στις βόρειες Φιλιππίνες, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην πρωτεύουσα Μανίλα και ρήγμα μήκους 100 και πλέον χιλιομέτρων.