Κοσμος

Η στολή του Μπαζ Άλντριν από την πτήση του Apollo 11 πουλήθηκε έναντι 2,8 εκατ. δολαρίων

Σε άγνωστο πλειοδότη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nasa-qu3xleochlc-unsplash

Έναντι 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων δημοπρατήθηκε η στολή του Μπαζ Άλντριν, την οποία και φορούσε στην πτήση του Apollo 11.

Το «διαστημικό» μπουφάν που φορούσε ο Μπαζ Άλντριν ενώ πετούσε στη Σελήνη πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 2,8 εκατομμύρια δολάρια. Φέροντας πάνω της μια σημαία των ΗΠΑ και το λογότυπο της NASA, η λευκή στολή ταξίδεψε μαζί με τον Άλντριν με το Apollo 11 Columbia. Είναι ένα από τα 69 προσωπικά αντικείμενα που έχει αποφασίσει να βγάλει προς πώληση ο 92χρονος.

Το σακάκι πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's και γίνεται το πιο πολύτιμο αμερικανικό διαστημικό αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο πρώην αστροναύτης ταξίδεψε στη Σελήνη το 1969 και είναι το μόνο ζωντανό μέλος του τριμελούς πληρώματος της αποστολής.

Ο Άλντριν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του εξαήμερου ταξιδιού στο διάστημα φορώντας το σακάκι εν πτήσει, αλλάζοντας το μόνο στα μισά της διαδρομής για να φορέσει στολή πίεσης προκειμένου να πατήσει στην ίδια την επιφάνεια της Σελήνης.

Υπολογίζεται ότι 650 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τη στιγμή στην τηλεόραση. Αφού πέρασαν πάνω από 21 ώρες στη Σελήνη, αυτός και ο Νιλ Άρμστρονγκ επέστρεψαν στη συνέχεια στην αποστολή Apollo και ξαναφόρεσαν τα μπουφάν τους εν πτήσει, τα οποία περιέγραψε ως «πολύ πιο άνετα» σε ένα σημείωμα που συνόδευε το αντικείμενο.

Κατασκευασμένο από πυρίμαχο υλικό, γνωστό ως ύφασμα Beta, αυτό το λευκό μπουφάν με επίστρωση τεφλόν είναι το μόνο ρούχο από τη διαστημική αποστολή του 1969 που έχει πουληθεί ποτέ.

Η προσφορά για το αντικείμενο διήρκεσε σχεδόν 10 λεπτά πριν απευθυνθεί σε έναν άγνωστο πλειοδότη μέσω τηλεφώνου, σύμφωνα με τον Sotheby's που διαχειρίστηκε την πώληση.

Άλλα προσωπικά αντικείμενα που διατίθενται επίσης σε δημοπρασία περιλαμβάνουν έναν σπασμένο διακόπτη κυκλώματος και το μαύρο μαρκαδόρο που χρησιμοποίησε ο Άλντριν για να το επισκευάσει - εμποδίζοντας το πλήρωμα να κολλήσει στη Σελήνη.

Συνολικά, αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του αστροναύτη πουλήθηκαν για 8,2 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου πτήσης που ταξίδεψε στο διάστημα και πίσω με το πλήρωμα που αγοράστηκε για 819.000 δολάρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ