Κοσμος

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Όρμπαν με αφορμή ομιλία την οποία χαρακτήρισε «καθαρά ναζιστική»

Βρισκόταν επί χρόνια κοντά του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε σύμβουλος του Όρμπαν για σχόλια που θα είχαν απήχηση στους «πιο μοχθηρούς ρατσιστές». 

Μία σταθερή και για χρόνια σύμβουλος του Βίκτορ Όρμπαν παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια ομιλία του Ούγγρου προέδρου την οποία χαρακτήρισε «καθαρά ναζιστική» που ήταν «άξια του Γκέμπελς».

Ο λόγος για την Ζσουζάννα Χέγκεντους, η οποία στην επιστολή παραίτησής της - που δημοσιεύθηκε από το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο hvg.hu την Τρίτη - είπε ότι νιώθει όλο και πιο άβολα με την «ανελεύθερη στροφή» του Όρμπαν τα τελευταία χρόνια.

«Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία σας που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διάκριση αντάξια του Τζόζεφ Γκέμπελς», είπε η Χέγκεντους, αναφερόμενη στον επικεφαλής προπαγανδιστή του Αδόλφου Χίτλερ. Η ομιλία θα είχε απήχηση στους «πιο μοχθηρούς ρατσιστές», είπε επίσης. 

Στην ομιλία ο Όρμπαν διακήρυξε ότι ήθελε να εμποδίσει την Ουγγαρία να γίνει μια χώρα «μεικτής φυλής». «Είμαστε πρόθυμοι να μπερδευόμαστε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μεικτής φυλής», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι οι χώρες όπου αυτό θεωρείται αποδεκτό «δεν είναι πλέον έθνη». 

Τα σχόλια του Ούγγρου προέδρου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Η Καταλίν Τσεχ, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Momentum, δήλωσε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού τη συγκλόνισε. «Οι δηλώσεις του θυμίζουν μια εποχή που νομίζω ότι όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Δείχνουν τα πραγματικά χρώματα του καθεστώτος» είπε, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο.

«Το χρώμα του δέρματός σας μπορεί να είναι διαφορετικό, μπορεί να έρχεστε από την Ευρώπη ή από αλλού, αλλά είστε ένας από εμάς και είμαστε περήφανοι για εσάς. Η διαφορετικότητα ενισχύει το έθνος, δεν το αποδυναμώνει» συμπλήρωσε η ίδια.