Κοσμος

Ψαλίδι στην παγκόσμια ανάπτυξη από το ΔΝΤ

Oι προβλέψεις για πληθωρισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψαλίδι στην παγκόσμια ανάπτυξη από το ΔΝΤ
ΔΝΤ © EPA/Tim Hartford

ΔΝΤ: Απαισιόδοξεις οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. 

«Σκοτεινό και πιο αβέβαιο» είναι το τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας, όπως περιγράφεται στην αναθεωρημένη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μείωσε τις προβλέψεις του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος και του χρόνου.

Ειδικότερα, το Ταμείο αναμένει πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% φέτος και 2,9% το 2023, αναθεωρώντας επί τα χείρω κατά 0,4 % και 0,7% αντίστοιχα σε σχέση με το προσδοκώμενο του Απριλίου.

Οι νέες προβλέψεις επιβεβαιώνουν πως το χείριστο σενάριο, το οποίο είχε παρουσιάσει το Ταμείο νωρίτερα μέσα στο έτος, πραγματοποιείται. Μεταξύ άλλων το χείριστο σενάριο «βλέπει» άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως, μεγαλύτερη επιβράδυνση από το προσδοκώμενο στην Κίνα και επιδείνωση της κατάστασης ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. 

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην πρώτη συρρίκνωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση από την έλευση της πανδημίας το 2020. Σύμφωνα όμως με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα ακόμη εναλλακτικό σενάριο, αν και λιγότερο πιθανό να συμβεί, όπου η παγκόσμια ανάπτυξη θα διολισθήσει περίπου στο 2,6% φέτος και στο 2% το 2023.

Το Ταμείο σημειώνει ότι οι προβλέψεις είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, προκαλώντας περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το Ταμείο.

Το Ταμείο σημειώνει επίσης ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μειωθεί κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης του 2020.

Για τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι πολύ υψηλότερος φέτος από ότι προέβλεπε τον Απρίλιο και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί 6,6% έναντι 5,7%, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως. Στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να φθάσει στο 9,5% από 8,7% τον Απρίλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ