Κοσμος

Άλλη μια ενεργειακή εταιρεία θύμα του πολέμου: Διασώζεται η γερμανική Uniper με 15 δισ. ευρώ

Μετά τη γαλλική EDF

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γερμανία διασώζει την Uniper με 15 δισ. ευρώ. 

Σε πακέτο διάσωσης ύψους 15 δισ. ευρώ για τον ενεργειακό κολοσσό Uniper συμφώνησε η Γερμανία, λίγες μέρες μετά την κρατικοποίηση της γαλλικής EDF. Η Uniper είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, και έχει πληγεί σημαντικά  από τις μειωμένες ρωσικές ροές που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Η ενεργειακή εταιρεία, που είναι η πρώτη στη Γερμανία που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, υπέβαλε αίτηση διάσωσης για κρατική στήριξη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Uniper έλαβε σήμερα 15 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και μετοχές στο πλαίσιο της διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει ποσοστό 30% της Uniper. Η φινλανδική μητρική της Uniper, Fortum, θα καταλήξει να κατέχει το 56% στη γερμανική εταιρεία, από περίπου 80% που ήταν μέχρι σήμερα.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια αύξηση της διευκόλυνσης πιστωτικής γραμμής της Uniper από την κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας στα 9 δισ. ευρώ και υποχρεωτικούς μετατρέψιμους τίτλους ύψους 7,7 δισ. Το συνολικό πακέτο αξίζει περισσότερο από τέσσερις φορές την τρέχουσα αγοραία αξία της εταιρείας.

Η Uniper, η Fortum και η γερμανική κυβέρνηση θα εργαστούν για μια μακροπρόθεσμα σταθερή λύση για τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής των συμβάσεων χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου της εταιρείας, η οποία έχει εκθέσει τον όμιλο σε ζημίες δισεκατομμυρίων στον απόηχο της πτώσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Οι ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης έχουν αντλήσει 45 δισ. ευρώ από ομόλογα και 72 δισ. ευρώ από δάνεια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.