Κοσμος

Καμπάνακι ΟΗΕ για τους παιδικούς εμβολιασμούς: Η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μια γενιά

Τo tweet του Mπιλ Γκέιτς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ: Τα παιδιά χάνουν τους συνήθεις εμβολιασμούς
Παιδικός εμβολιασμός © ΕPA Pool

ΟΗΕ: Τα παιδιά χάνουν τους συνήθεις εμβολιασμούς.

Καμπάνακι για τους παιδικούς εμβολιασμούς έκρουσε ο Μπιλ Γκέιτς με αφορμή έκθεση του ΟΗΕ ο οποίος κάνει λόγο για την «μεγαλύτερη παρατεταμένη οπισθοδρόμηση στον παιδικό εμβολιασμό σε μια γενιά, επαναφέροντας τα ποσοστά κάλυψης σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000».

«Είναι τραγικό. Ο κόσμος είχε σημειώσει τόση πρόοδο πριν από την COVID. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας για να επανέλθουμε και να υπερβούμε τελικά τα προ της πανδημίας επίπεδα εμβολιασμού» έγραψε ο Γκέιτς.

Η UNICEF περιέγραψε την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης ως τη μεγαλύτερη παρατεταμένη οπισθοδρόμηση στον παιδικό εμβολιασμό σε μια γενιά, επαναφέροντας τα ποσοστά κάλυψης σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πολλοί ήλπιζαν ότι το 2021 θα ανακάμψει κάποιο έδαφος μετά το πρώτο έτος της πανδημίας, αλλά η κατάσταση στην πραγματικότητα επιδεινώθηκε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες κάλυψης της διαφοράς.

«Δεν είναι απλά επείγον», είπε στο Reuters ο ανώτερος ειδικός εμβολιασμού της UNICEF, Νίκλας Ντάνιελσον. «Πρόκειται για κρίση υγείας των παιδιών».

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι η εστίαση στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 το 2021, καθώς και η οικονομική επιβράδυνση και η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εμπόδισαν την ταχύτερη ανάκαμψη για τους συνήθεις εμβολιασμούς.

Η κάλυψη μειώθηκε σε κάθε περιοχή, έδειξαν τα στοιχεία, τα οποία υπολογίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με τη λήψη τριών δόσεων εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DTP3) και περιλαμβάνουν τόσο παιδιά που δεν κάνουν καθόλου εμβόλια όσο και εκείνα που χάνουν από τις τρεις δόσεις που είναι απαραίτητες για προστασία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάλυψη μειώθηκε κατά 5% σε 81% πέρυσι.

Ο αριθμός των παιδιών «μηδενικής δόσης», που δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο, αυξήθηκε κατά 37% μεταξύ 2019 και 2021, από 13 σε 18 εκατομμύρια παιδιά κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έδειξαν τα στοιχεία. Για πολλές ασθένειες, περισσότερο από το 90% των παιδιών χρειάζεται να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τα κρούσματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ