Κοσμος

Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την ιταλική Βουλή να τον στηρίξει

Τι είπε στη δραματική ομιλία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριο Ντράγκι
Μάριο Ντράγκι © Andreas Solaro/AFP/Getty Images

Μάριο Ντράγκι: Ζητά στήριξη για να παραμείνει στην πρωθυπουργία. 

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο εμπιστοσύνης» για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας, λίγες μέρες μετά την άρνηση του πρόεδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να κάνει δεκτή την παραίτηση του. 

«Είστε έτοιμοι τα κόμματα και εσείς οι βουλευτές να ξαναχτίσετε αυτή τη συμφωνία;», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτούσαν οι Ιταλοί. Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της περασμένης εβδομάδας, από την οποία απείχε το Κίνημα 5 Αστέρων, δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς έδειξε ότι διερράγη η συμφωνία επί της οποίας οικοδομήθηκε η κυβέρνησή του και αυτό αφήνει ανοικτή την πόρτα και σε άλλα κόμματα να ακολουθήσουν. Διευκρίνισε ότι συμφώνησε με την απόφαση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να αρνηθεί να δεχθεί την παραίτησή του την περασμένη Πέμπτη. 

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι ο  Ιταλός πρόεδρος του ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2021 μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική έκτακτη ανάγκη που αντιμετώπιζε η Ιταλία εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Αλλά τόνισε ότι «ένας πρωθυπουργός που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ενώπιον των ψηφοφόρων (στις εκλογές) χρειάζεται ευρεία υποστήριξη (από τα πολιτικά κόμματα)»

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αρκετή υποστήριξη για να παραμείνει στην εξουσία χωρίς 5 Αστέρια, αλλά μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτήν την επιλογή επειδή η αρχική του εντολή ήταν να ηγηθεί ενός συνασπισμού εθνικής ενότητας με κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ο ηγέτης των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ήθελε ο Ντράγκι να δείξει ότι ήταν έτοιμος να εφαρμόσει ορισμένες από τις πολιτικές προτεραιότητες του δικού του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός συστήματος κατώτατου μισθού, πριν ανανεώσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση,

Περιπλέκοντας τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις, το δεξιό κόμμα της Λίγκας και οι σύμμαχοί του Forza Italia έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να μοιράζονται την εξουσία πλέον με τα Πέντε Αστέρια. Τα τελευταία έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες για να αποφασίσουν τη στρατηγική τους, αλλά παραμένει βαθιά διχασμένοι. Δύο βουλευτές του κόμματος είπαν στο Reuters ότι από το βράδυ της Τρίτης δεν είχαν λάβει καμία γραμμή για το πώς θα ψηφίσουν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ