Κοσμος

Ο Ντράγκι επιμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Ο Ντράγκι έχει λάβει τις αποφάσεις του – Οι 2 επιλογές του Ματαρέλα
Ο Μάριο Ντράγκι © ΕPA Pool

Μάριο Ντράγκι: Επιμένει στην παραίτηση του. 

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, δεν φαίνεται να θέλει να το «ξανασκεφθεί» και να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai. «Ο Ντράγκι είναι γαλήνιος, αλλά και αποφασισμένος, όπως φαίνεται, να εμμένει στην θέση του», μετέδωσε η Rai.

Ο Ντράγκι προσφέρθηκε να παραιτηθεί την Πέμπτη, αφού ένα από τα κόμματα του κατακερματισμένου συνασπισμού του αρνήθηκε να τον υποστηρίξει σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η παραίτηση του απορρίφθηκε από τον αρχηγό του κράτους.

Όλα θα αποφασιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο «σούπερ Μάριο» θα παρέμβει στην βουλή και στην γερουσία της Ρώμης. Θα πρέπει να αποσαφηνίσει αν θέλει να συνεχίσει την κυβερνητική αυτή εμπειρία, περίπου για ένα ακόμη εξάμηνο, θέτοντας τις κύριες προτεραιότητές του, ή αν η απόφασή του να παραιτηθεί είναι οριστική και αμετάκλητη.

Σε περίπτωση που ο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει δυο κύριες επιλογές: να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η χώρα πρέπει να συνεχίσει την αποθήκευση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμφωνιών για αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το εξωτερικό. Πρέπει επίσης να οργανωθεί η νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες -σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι- για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.

Από την αρχή της πρωθυπουργίας του προ 17 μηνών, ο Ντράγκι αναγνωρίστηκε ως σοβαρή προσωπικότητα υψηλού κύρους και αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων με το μότο “ότι χρειαστεί’, όπως απέδειξε με την σαρωτική εμβολιαστική εκστρατεία εν μέσω πανδημίας και το περιβόητο green pass.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Μάριο Ντράγκι εξασφάλισε ένα οικονομικό πακέτο στήριξης περίπου 200 δις ευρώ για το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης, πόροι οι οποίοι πολλοί αναλυτές θεωρούν πως κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εάν ο Ντράγκι δεν παραμείνει στην Πρωθυπουργική καρέκλα. Αξιόπιστος Ευρωπαϊκός και ΝΑΤΟικός εταίρος, ο Ντράγκι μπόρεσε να επαναφέρει την Ιταλία στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας, κάτι που φάνηκε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της G20 του 2021 αλλά και πιο πρόσφατα στη διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ