Κοσμος

Η Ελλάδα στέλνει δύο καναντέρ στη Γαλλία που φλέγεται (βίντεο)

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Ευρώπη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανεξέλεγκτες φωτιές στη Γαλλία - Η Ελλάδα στέλνει δύο καναντέρ – Εικόνες από τα πύρινα μέτωπα στην Ευρώπη.

Με δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair (CL415) ενισχύει η χώρα μας τη Γαλλία, όπου μαίνονται μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία ενεργοποιεί το rescEU αιτούμενη συνδρομή για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η Ελλάδα είναι η πρώτη και μόνη, μέχρι στιγμής, χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα.

Στη Γαλλία, εκατοντάδες πυροσβέστες, δίνουν μάχη με πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά, εξαιτίας των οποίων εκκενώθηκαν πολλά κάμπινγκ όπου έκαναν διακοπές χιλιάδες τουρίστες.

Οι φωτιές έχουν απανθρακώσει μέχρι τώρα συνολικά μια έκταση 73.000 στρεμμάτων, με 20.000 στρέμματα να έχουν καεί στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Μια άλλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην πόλη Ταρασκόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας και κατέκαψε 10.000 στρέμματα τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Ισπανία

Περισσότερες από 20 δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία και πολλές ακόμη απειλούν χωριά στη δυτική Ισπανία.

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, στα σύνορα με την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που την Τρίτη πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκας.

Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας ήταν σε κόκκινο συναγερμό και λόγω του καύσωνα. Οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν ότι κάηκαν περισσότερα από 9.900 στρέμματα γης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο καύσωνας εξαπλώνεται και εντείνεται σε μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 30% μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.