Κοσμος

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι

Σε αχαρτογράφητα νερά η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιταλία: Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Mάριο Ντράγκι.

Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί μετά τη σημερινή άρνηση των Πέντε Αστεριών να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στον Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου. Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Τι ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι δήλωσε:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Τι έγινε στην ψηφοφορία 

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, όπως είχε ανακοινώσει, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Συνολικά, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εκφράσθηκαν 172 γερουσιαστές, σε σύνολο 315. Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές, δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας. Νωρίτερα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), πριν από λίγο δήλωσε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Πώς ξεκίνησε η κρίση;

Η πολιτική κρίση κυοφορείται εδώ και μέρες καθώς στις 22 Ιουνίου ο Λουίτζι Ντι Μάιο Υπουργός Εξωτερικών εγκατάλειψε τα Πέντε Αστέρια, των οποίων ήταν κάποτε επικεφαλής για να συγκροτήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα, ύστερα πολυήμερη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό ηγέτη του κόμματος, Τζουζέπε Κόντε. Ο ίδιος κατηγόρησε προ ημερών τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής.

Είναι μόνο αυτή η αιτία;

Τα Πέντε Αστέρια είχαν προσχωρήσει στον ευρύ συνασπισμό εθνικής ενότητας του Ντράγκι, ο οποίος περιελάμβανε κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Aλλά τα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν χάσει σημαντική υποστήριξη τα τελευταία χρόνια, διαμαρτύρονται ότι αγνοούνται οι θέσεις. Στο μέτρο που ψηφίστηκε την Πέμπτη, τα 5 Αστέρια αντιτάχθηκαν σε μια διάταξη που επιτρέπει στη Ρώμη να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στα περίχωρα της χρόνιας πνιγμένης στα σκουπίδια ιταλικής πρωτεύουσας.

Ιταλία: Τι συμβαίνει με την οικονομία της χώρας

Το τελευταίο δράμα έρχεται σε μια περίοδο δοκιμών τόσο για τους κατόχους ομολόγων όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Μια ταχεία εκποίηση χρέους τον περασμένο μήνα οδήγησε την ΕΚΤ να δεσμευτεί για ένα νέο εργαλείο για να ανακόψει κάθε άνοδο των αποδόσεων και ο κίνδυνος τώρα είναι ότι θα είναι πιο δύσκολο για τους αξιωματούχους να αναλάβουν τολμηρές δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως περισσότερο για την εσωτερική πολιτική παρά για τη νομισματική πολιτική.