Κοσμος

Εκτίμηση Goldman Sachs για λογαριασμούς φυσικού αερίου 500 ευρώ το μήνα

Στη περίπτωση που διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό Αέριο
Φυσικό Αέριο © ΕPA Pool

Goldman Sachs για το φυσικό αέριο: Στα 500 ευρώ ο μηνιαίος λογαριασμός για τα νοικοκυριά σε περίπτωση διακοπής.

Σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου για τα νοικοκυριά θα εκτοξευθούν στα 500 ευρώ μηνιαίως, εκτιμά η Goldman Sachs. 

Συγκεκριμένα, προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. 

 Στην περίπτωση αυτή ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020. 

Σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια άνοδο του ενεργειακού κόστους της τάξεως του 65% στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου. 

Την ίδια ώρα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή του αργού μπορεί να φτάσει έως και τα 140 δολάρια τους επόμενους έξι μήνες. Μάλιστα η Goldman Sachs αναφέρει ότι ενώ η τιμή είναι τρομακτικά υψηλή αυτή τη στιγμή παρά ταύτα συνιστά ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν καθώς ακόμη έχει πολύ δρόμο μπροστά της να ανεβεί.

Goldman Sachs: Που θα φτάσει πληθωρισμός

Την εκτίμηση οτι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, παρά το νέο ρεκόρ στο 8,1% που κατέγραψε τον Μάιο, έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της στις επόμενες συνεδριάσεις της».

Μιλώντας στο CNBC ο Γιάρι Στερν δήλωσε ότι η Goldman Sachs αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της τους επόμενους 12 μήνες,

Κάτι που σημαίνει ότι θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,5% επί του παρόντος στο 1,5% τον Ιούνιο του 2023.

Παράλληλα, η Goldman εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, κάτι που περιμένει να γίνει τον Σεπτέμβριο φτάνοντας το 9%.


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ