Κοσμος

Δημοσκόπηση - κόλαφος για Σοσιαλδημοκράτες και Σολτς στη Γερμανία

Η διαφορά από τους πρώτους Χριστιανοδημοκράτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλαφ Σολτς
Όλαφ Σολτς © Getty Images/Adam Berry

Νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία: Διατηρεί προβάδισμα το CDU/CSU, κάτω από το 20% το SPD του Σολτς.

Συρρίκνωση των ποσοστών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και στασιμότητα για τους Πράσινους δείχνει νέα δημοσκόπηση, για λογαριασμό της εφημερίδας BILD.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 28% (+1) εξακολουθεί να ενισχύεται και να διευρύνει τη διαφορά της από το SPD, το οποίο για μία ακόμη φορά πέφτει κάτω από το 20%. Με απώλεια μίας μονάδας από την προηγούμενη μέτρηση, βρίσκεται στο 19%, πίσω από τους Πράσινους, οι οποίοι παραμένουν στο 22%.

Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το FDP, συνεχίζει να φθείρεται και χάνει ακόμη μία μονάδα, φθάνοντας στο 8%. Μία μονάδα χάνει και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και περιορίζεται στο 10%, ενώ η Αριστερά παραμένει στο 4%, κάτω από το εκλογικό όριο του 5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρέσκεια από το έργο της κυβέρνησης συνολικά, ενώ τις επιδόσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κρίνει αρνητικά το 51%.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία για τις μελλοντικές ελλείψεις φυσικού αερίου. Για σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Για «δίκαιη» διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ αναφέρθηκε σε «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ